Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Tranzacțiile efectuate de cele trei bănci problematice au denaturat statistica creditelor în Moldova

6 feb. 2015,, 09:00   Economie
3562 0
Сделки трех проблемных банков исказили статистику по кредитам в Молдове
Foto: banker.ua
Statistica creditării bancare în Moldova în baza rezultatelor înregistrate în anul 2014 este eronată deoarece asupra ei au influențat tranzacțiile dubioase, efectuate în noiembrie de Banca de Economii, Banca Socială și Unibak, în care Banca Națională a Moldovei a instituit administrare specială, relatează NOI.md.

Acest fapt l-a declarat Președinte BNM, Dorin Drăguțanu, menționînd că în anul 2014 volumul creditelor acordate a fost mare, dar dacă excludem creditele celor trei bănci nominalizate, statistica va fi diferită și sporul creditelor noi constituie doar 0,3 la sută.

Potrivit lui, volumul creditelor noi înregistrat la băncile problematice în noiembrie 2014 practic s-a dublat, ceea ce este un nonsens, deoarece un asemenea volum de mijloace nu a putut fi absorbit de economia națională. În decembrie, după instituirea administrării speciale în băncile problematice din partea BNM, statistica a revenit la normal. Referindu-se la tranzacțiile efectuate de Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, șeful BNM consideră că acesta a fost un flux artificial de bani între ele pentru a arăta acordarea noilor credite, însă în realitate creditele noi se acordau pentru închiderea celor vechi. Au fost efectuate numeroase tranzacții cu sume mici. Băncile și-au propus să manifeste o rotație mai mare a mijloacelor, făceau totul, ca să arate rezultate mai bune la finele anului, astfel ca să evite administrarea specială.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?