Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Expert despre Acordul de constituire a APME: Există și prevederi noi

27 ian. 2015,, 14:35   Politică
3207 0

Foto : arena.md

Acordul dintre PD și PLDM privind constituirea și funcționarea Alianței Politice pentru Moldova Europeană (APME) este asemănător cu pactul precedent al coaliției proeuropene, doar că este adaptat la actuala alianță minoritară de guvernare. Declarația a fost făcută de analistul politic Vasile Croitoru pentru NOI.md.

Potrivit lui Croitoru, unica noutate a documentului de referă la modul în care au fost repartizate portofoliile ministeriale, astfel încît trei ministere deținute anterior de PLR au fost împărțite între PD și PLDM. Este vorba de Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Mediului și Ministerul Apărării. O altă noutate a documentului ține de faptul că postul de vicepremier pentru reintegrare va trece din gestiunea PLDM în cea a PD.

„Poate că și domnul Carpov a dorit să renunțe la acest post. Cred că PLDM, neavînd rezultate concrete pe dimensiunea reintegrării, a oferit posibilitatea PD-ului să schimbe ceva”, a menționat analistul.

Politologul are o explicație și pentru prevederile ce se referă la interdicția de a iniția atacuri reciproce între membrii coaliției, precum și interzicerea de adoptare a unor poziții critice în public, fără a consulta partenerii. Astfel, miniștrii și deputații vor fi nevoiți să coordoneze în cadrul Alianței opiniile exprimate în public.

„Scopul acestor prevederi este să pună punct ieșirilor în public făcute de dragul show-ului politic. E nevoie de mai puțină vorbă. Scopul este să elimine PR-ul ieftin, fără niciun fel de substanță”, afirmă analistul.

În ceea ce privește soarta instituțiilor aflate sub control parlamentar, cum ar fi Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție, Comisia Electorală Centrală, Comisia Națională de Integritate, analistul nu exclude că unele dintre acestea ar putea trece în gestiunea PCRM .

„Conducerea acestor structuri nu este determinată de schimbarea puterii în stat, în majoritatea cazurilor, mandatele conducerii sînt de cinci ani. Comuniștii au spus deja că nu vor să facă parte din arcul guvernamental, ci doar să dețină pîrghii de control asupra guvernării, asta ar însemna să le revină conducerea unora dintre aceste instituții”, a explicat Vasile Croitoru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?