Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert: BNM nu este în stare să aprecieze obiectiv starea de lucruri din sistemul bancar

19 ian. 2015,, 14:30   Economie
5668 1
Foto: bistro-credit.ru
Efectuarea unui audit extern pentru a evalua sistemul bancar al Moldovei, înseamnă că Banca Națională (BNM) nu are capacitatea necesară pentru a aprecia obiectiv starea de lucruri din cadrul sistemului bancar, în raport cu care, potrivit legislației, îndeplinește funcții de control.

De această părere este vicedirectorul Centrului de Cercetări Strategice, doctorul în economie Elena Gorelova, care, la solicitarea corespondentului „Infotag”, a comentat oportunitatea și importanța efectuării unui audit extern.

„Acest fapt este demonstrat de multiplele «istorii bancare», cum ar fi Banca de Economii, Banca Socială, UNIBANK, care pur și simplu nu ar fi apărut dacă BNM își îndeplinea calitativ atribuțiile”, consideră Elena Gorelova.

În opinia ei, prin atragerea unui audit extern, Banca Națională își demonstrează incapacitatea de a controla situația din sistemul bancar și de a reglementa eficient activitatea băncilor comerciale.

„Desfășurarea unui audit extern presupune timp și bani. În același timp, nu există garanția că în baza rezultatelor acestuia vor fi întreprinse măsuri și acțiuni eficiente, care vor îmbunătăți situația. Astfel de acțiuni trebuiau și puteau fi întreprinse de BNM mai devreme și fără utilizarea rezultatelor auditului extern”, a spus expertul.

La începutul lunii decembrie 2014 premierul Iurie Leancă a dispus efectuarea unei investigații a sectorului bancar din Republica Moldova, inclusiv a situației de la Banca de Economii, cu participarea unor companii internaţionale credibile și competente.

Potrivit premierului, investigația în cauză este necesară pentru a evalua exact care este situația în sistemul bancar și, în mod special, la BEM, și a vedea dacă au fost comise scheme frauduloase sau a fost vorba de management incorect și abuz de putere.

Săptămîna trecută, Iurie Leancă a declarat că BNM s-a angajat să selecteze o companie internațională care să efectueze o investigație în cadrul sistemului bancar, precizînd că în această săptămînă urmează să fie stabilit cîștigătorul.

„Și-au depus deja ofertele companiile care au fost invitate, sper că săptămîna viitoare va fi semnat contractul”, a spus premierul săptămîna trecută.

Potrivit lui Leancă, la concurs au fost invitate cele mai mari companii din lume: „Big Four Companies, dar și una care are o reputaţie foarte bună, în mod special în ceea ce priveşte investigarea”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?