X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Opinie: Tergiversarea formării coaliţiei este o încercare de a evita soarta lui Adrian Năstase

12 ian. 2015,, 16:00   Politică
10928 6
Foto: cotidian.md
Tergiversarea formării noii coaliţii de guvernare după alegerile din 30 noiembrie 2014 se explică prin încercarea liderului Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, şi a prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, de a evita soarta fostului premier român Adrian Năstase, condamnat la închisoare pentru acte de corupţie în perioada mandatului. De această părere este liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu.

Solicitat de "Infotag" să comenteze tărăgănarea formării noii coaliţii de guvernare, Mocanu a menţionat că "toate schimbările pe care este obligată noua coaliţie să le îndeplinească în baza Acordului de asociere pot crea o situaţie în care foştii guvernanţi, care în prezent negociază o nouă coaliţie, să ajungă la puşcărie".

"Prin urmare, în cadrul acestor aşa-zise negocieri miza cea mai mare este crearea unui astfel de sistem de justiţie care să nu-i condamne pentru toate ilegalităţile comise în ultimii ani. Negocierile vor trena încă mult timp. Eu nu exclud faptul că negociatorii nu vor ajunge la o formulă prin care să guverneze în interesul societăţii", consideră liderul formaţiunii.

În opinia lui, "Moldova a intrat în anul 2015 cu o criză politică prelungită, întrucît cei care şi-au anunţat intenţia de a guverna ţara nu au deocamdată soluţii pentru rezolvarea propriilor probleme". Mocanu este de părere că "participarea la negocieri a lui Mihai Ghimpu este mai degrabă contraproductivă decît productivă".

"În aceste condiţii, soluţia ar putea-o oferi tot Ghimpu, care, în loc să ceară pîrghii şi funcţii pentru Partidul Liberal, ar trebui să instituie un mecanism rigid de control asupra guvernării. PL poate să voteze un guvern minoritar, avînd în spate susţinerea societăţii. Acest fapt va permite un control şi o monitorizare eficientă a actului guvernării din partea întregii societăţi", consideră Sergiu Mocanu.

Luni, în cadrul şedinţei operative a serviciilor Primăriei, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a declarat că nu vede o problemă în legătură cu tergiversarea negocierilor de formare a unei majorităţi parlamentare.

"Atunci cînd pregăteşti guvernarea pentru patru ani se cer trei, cinci, chiar şi opt săptămîni. În Germania, de exemplu, în 2009, negocierile au durat două luni, deşi are democraţie mai avansată. Media europeană este de o lună. Contează conţinutul negocierilor, şi nu durata acestora. Mai bine de şapte ori măsoară şi o dată taie", a punctat Dorin Chirtoacă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?