X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Populația prin propriile acțiuni clatină barca valutară (VIDEO)

19 dec. 2014,, 16:00   Economie
4641 1

Foto: noi.md

„Dependența noastră de dinamica dezvoltării pieței ruse, în pofida tuturor încercărilor noastre de a diversifica piețele, este atît de mare, încît starea de lucruri în Rusia va afecta situația vizavi de valuta națională în Moldova”, a declarat pentru NOI.md directorul executiv al Centrului de Investigații Strategice și Reforme (CISR), Galina Șelari.

Interlocutoarea a precizat că, „indiscutabil, prăbușirea rublei rusești ne va lovi, dar cît de dureros – va depinde de acțiunile Băncii Naționale a Moldovei, de faptul cît de funcțional va fi noul guvern și în ce măsură se va menține continuitatea politicii lui în raport cu politica fostului cabinet de miniștri”.

„Aș dori să mă adresez, în special, cetățenilor noștri, cu rugămintea să nu agraveze prin acțiunile lor situația complicată de pe piața valutară. Deoarece susținînd agitația prin intenția de a procura cît mai multă valută și astfel, a salva economiile, noi deja am ajuns la aceea că în casele de schimb nu este valută străină. Adică noi singuri complicăm activitatea băncilor noastre în stabilizarea pieței valutare. Și este foarte probabil ca în curînd, cînd situația se va stabiliza, în case nu vor fi lei pentru schimbul acelorași dolari”, a specificat economistul.

Ea a mai reamintit că ”Banca Națională a Moldovei trebuie nu numai să realizeze obiectivul de menținere a ritmului de creștere a inflației în limitele planificate, dar și să controleze ritmurile de depreciere a leului cu pîrghiile, pe care, la drept vorbind, ea le-a avut deja la dispoziție”.

„Eu simt după propriul coș, pe care îl iau în magazin, că ritmurile de creștere a acestei inflații depășesc considerabil indicatorii prezentați de organele de statistică”, a concluzionat Șelari.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?