Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

185 de clădiri nu se regăsesc în noul registru al monumentelor locale

15 dec. 2014,, 12:00   Societate
4576 1

Foto: prospect.md

Chişinăul este mai sărac decât acum 20 ani. În registrul reactualizat al monumentelor locale, aprobat la ultima şedinţă a Consiliului Municipal Chişinău, nu se mai regăsesc 185 de clădiri care au fost modificate ori demolate de către proprietari. Regulamentele, de asemenea aprobate de aleşii locali, prin care se urmăreşte conservarea clădirilor de patrimoniu nu vor rezolva problema distrugerii lor, e convins şeful comisiei arhitectură Ghenadie Ivaşcenco.

Alexei Ţurcan, şeful secţiei Construcţii în zone protejate: «În comparaţie cu Registrul vechi în care erau 716 clădiri cu statut local, au rămas 452 clădiri. Vă explic de ce aşa diferenţă este. Pentru că din aceste 716 clădiri, 79 de clădiri au statut naţional, incluse în registrul naţional, automat trec încolo, 94 clădiri au fost demolate, nu mai există. Şi 91 de clădiri au fost sau reconstruite, modificate în aşa fel încât nu mai reprezintă valoare».

Alexei Ţurcan, şeful secţiei Construcţii în zone protejate: «În multe cazuri, imobilele au fost resistematizate, reconstruite neautorizat, faţada a fost modificată, faţada parterului şi deasupra a fost edificat un nivel suplimentar, evident nu mai reprezintă un monument de arhitectură».

Registrul s-a aprobat cu tot cu regulamentele care prevăd obligaţia proprietarului, deci a autorităţilor centrale sau locale, eventual a agentului economic, de a conserva imobilul cu valoare arhitecturală.

Ghenadie Ivaşcenco, preşedinte, Comisia construcţii, arhitectură şi relaţii funciare: «A fost aprobat la şedinţa trecută a CMC prin votul comun a alianţei tradiţionale deja compusă din partidul Liberal şi partidul Comuniştilor. Cu părere de rău, aceste reguli au fost atât de superficial elaborate, încât nu aduc nicio valoare adăugată faţă de situaţia existent. Am irosit 1 milion jumătate de lei, am aprobat un document cu avizul negativ al Ministerului Culturii».

Gheorghe Postică, viceministrul Culturii: «Ministerul Culturii a dat aviz negativ, a avut observaţii. Au fost excluse vreo 40 de monumente care sunt afectate parţial de lcurări contemporane».

Ministerul a avut obiecţii şi faţă de regulamentele de conservare a patrimoniului local. Aleşii locali au votat însă proiectele în grabă, fără a ţine cont de poziţia Ministerului Culturii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?