Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

BNM a numit principalele riscuri pentru creşterea inflaţiei în Moldova

12 dec. 2014,, 15:15   Economie
2550 0
Foto: unimedia.info
Banca Naţională a Moldovei a numit principalele riscuri pentru creşterea inflaţiei în ţară pe termen mediu şi lung, menţionînd că balanţa riscurilor pe termen mediu vizavi de rata inflaţiei rămîne sub influenţa unui complex de factori externi şi interni, cu accentuarea treptată a riscurilor proinflaţioniste, relatează NOI.md.

După cum se menţionează în comunicatul Băncii Naţionale a Moldovei, probabilitatea tot mai mare a unei recesiuni în economiile ţărilor din zona euro şi Federaţia Rusă– principalilor parteneri comerciali externi ai Moldovei, induce riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populaţiei şi ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin intermediul canalului comerţului extern şi a remiterilor populaţiei. Acest fapt, la rîndul său, ar putea influenţa suplimentar dinamica ratei de schimb a monedei naţionale şi, ulterior, evoluţia inflaţiei.

Banca Naţională a Moldovei menţionează că în octombrie 2014 ritmul anual al transferurilor de mijloace băneşti din străinătate efectuate de persoanele fizice prin băncile din Moldova s-a redus cu de 9,0 la sută faţă de perioada respectivă a anului precedent, iar exportul de mărfuri în ianuarie – septembrie 2014 s-a diminuat cu 0,2 la sută. Totodată, BNM specifică că escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaţioniste suplimentare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?