X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Iurie Leancă, despre situaţia de la BEM

5 dec. 2014,, 08:45   Economie
3059 0
Foto: noi.md
Premierul Iurie Leancă a făcut unele precizări privind situaţia de la Banca de Economii (BEM). Astfel, prim-ministrul a declarat că salariile, pensiile, depozitele și orice alte plăți ale cetăţenilor sînt în siguranţă.

"În ultima perioadă se fac tot felul de speculații pe marginea sistemului bancar și, în mod special, a situației de la Banca de Economii. Aș vrea să fac cîteva precizări în acest sens. Acum o săptămînă Banca Naţională a ajuns la concluzia asupra necesității preluării administrării directe a BEM și, în acest context, vreau să comunic cetățenilor un lucru foarte clar – salariile lor, pensiile, depozitele și orice alte plăți sînt sigure", a precizat premierul.

Iurie Leancă a mai spus că prin angajarea răspunderii Guvernului, în luna iulie, au fost acordate mai multe împuterniciri Bănii Naţionale, astfel încît să dispună de instrumente pentru intervenție promptă, dar și pentru monitorizarea evoluțiilor din sistem.

"Acum, în momentul în care Banca Națională a preluat administrarea directă a BEM, sigur că se impune o verificare minuțioasă a situației din Banca de Economii. În acest context, ajung la a doua datorie a noastră – să facem ordine în sistemul bancar. Am dispus o investigație cu angajarea unor companii internaţionale cu credibilitatea necesară, dar și cu competența necesară, pentru a evalua exact care este situația în sistemul bancar și, în mod special, la BEM și a vedea dacă au fost comise astfel de scheme frauduloase sau a fost vorba de management incorect, sau de abuz de putere", a precizat Leancă.

Totodată, premierul Leancă a menţionat că s-a solicitat partenerilor americani şi europeni sprijinul activ în investigarea acestor soluții: "În cazul în care se va descoperi că, într-adevăr, astfel de scheme au avut loc sau a fost vorba de un management incorect sau fraudulos, atunci cei care s-au făcut vinovați de așa ceva să fie trași la răspundere".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав