X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Situația creată în jurul Băncii de Economii este o consecinţă a reîmpărţirii proprietăţii – opinie

4 dec. 2014,, 14:30   Economie
4205 0
Foto: noi.md
Toată istoria legată de Banca de Economii (BEM) este o istorie de reîmpărţire a proprietăţii, care a avut loc cu acordul tacit al organelor de stat (Banca Naţională, Guvern, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, instanţe de judecată), consideră vicedirectorul Centrului de Studii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova.

Intervievată de agenţia "Infotag", ea a menţionat că în spatele situaţiei au stat şi stau nu interesele de a asigura o funcţionare eficientă a băncii de sistem a Moldovei şi întregului sistem bancar din ţară, nu aspiraţia de a utiliza eficient bugetul de stat şi nici protejarea drepturilor proprietarilor, investitorilor şi clienţilor, ci interesele unor persoane şi grupuri, orientate spre accesul la resursele celei mai mari bănci și exploatarea acestora".

"Cred că punctul în lanţul de istorii la BEM încă nu a fost pus. Proprietarii, care şi-au pierdut cota în capitalul băncii în urma deciziei Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), se pot adresa în instanţa internaţională, a cărei decizie este greu de prevăzut", consideră economistul.

Potrivit ei, "dacă decizia va fi în favoarea reclamanţilor, organele de stat din nou vor fi discreditate, iar cel mai important – împreună cu ei va fi prejudiciată şi imaginea investiţională a Moldovei".

"Şi chiar dacă decizia CSJ va fi declarată justă, potenţialii investitori vor privi cu precauţie ţara, a cărei guvernare a admis încălcări la desfăşurarea procedurii de capitalizare a băncii prin emiterea unei emisii suplimentare de acţiuni", consideră doctorul în economie.

"Indiferent dacă acţionarii se vor adresa sau nu în instanţa internaţională, nu avem garanţii că pentru o perioadă de timp BEM nu va deveni din nou obiect al unei noi reîmpărţiri a proprietăţii", a adăugat ea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?