X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Barbăroșie: Electoratul i-a botezat, acum e treaba lor să supraviețuiască

4 dec. 2014,, 12:51   Politică
3149 4
Foto : ipn.md
Republica Moldova nu va reuși să aibă o guvernare de calitate, dacă cetățenii nu se vor implica activ în procesul de adoptare a deciziilor. Opinia aparține directorului executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, și a fost exprimată în contextul anunțului făcut de liderii PLDM, PD și PL, în ceea ce privește formarea unie noi coaliții majoritare, informează NOI.md.

„Știți cum zice înțelepciunea populară – popa botează, dar zile nu dă. Electoratul i-a botezat, iar acum e treaba lor să supraviețuiască în condiții deloc prielnice. Noi nu vom reuși să obținem o guvernare de calitate, dacă cuvîntul nostru, al cetățenilor, va fi spus doar o dată în patru ani, la alegerile generale, și dacă, așa cum a menționat ex-ambasadorul Germaniei la Chișinău, nu vom ieși cu zecile de mii în stradă, atunci cînd se fură o bancă sau un aeroport. Așa lucrurile nu se vor schimba”, a precizat Barbăroșie.

Politologul a mai adăugat că nu doar societatea civilă are un rol important în exercitarea presiunilor asupra guvernanților, dar și opoziția. În opinia lui Arcadie Barbăroșie, implicarea opoziției, care în cazul dat va fi asigurată de socialiști, este crucială pentru stabilitatea politică.

Întrebat de jurnaliști cum se explică inactivismul comunității europene față de anumite fărădelegi ale guvernării de la Chișinău, politologul a precizat că acest lucru nu este în competența Uniunii Europene.

„UE nu este procuratura Republicii Moldova, UE spune: «Vreți să vă ajutăm, vă ajutăm, dar voi descurcați-vă așa cum puteți. Pe cine alegeți voi, cu aceia lucrăm, asta vă privește pe voi, alegătorii». UE nu a tăcut mîlc pînă acum. Uniunea Europeană nu poate să trimită poliția aici să aresteze judecătorii corupți. Chiar acum recent Tapiola și-a exprimat îngrijorarea vizavi de transparența și corectitudinea deciziilor privind Partidul «Patria». Ex-ambasadorul Germaniei a zis: «Ieșiți în stradă dacă vreți să vă protejați drepturile». UE lucrează și ia atitudine, dar în limita în care le permite mandatul”, a punctat Barbăroșie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?