X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova caută pieţe de desfacere pentru zahăr

3 dec. 2014,, 14:45   Economie
4202 3
Foto: iz.com.ua
Din cauza recoltei record de sfeclă de zahăr, Moldova se confruntă cu problema comercializării rezervei enorme de zahăr. Informația a fost comunicată agenției "Infotag" deviceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Gheorghe Gaberi.

"Dacă anterior visam la 30-35 t/ha, acum avem de două ori mai mult. Conform datelor preliminare, în anul curent vom avea 160 mii t de zahăr, la care se adaugă 40 mii tone rămase din anul trecut. Consumul intern constituie circa 60 de mii de tone, respectiv avem un potenţial enorm pentru export", consideră Gaberi.

Potrivit lui, "introducerea cotelor din partea Rusiei a făcut necompetitiv zahărul moldovenesc pe piaţa ei, astfel, Republica Moldova a nimerit într-o situaţie inconvenabilă".

"Anterior aveam un export bun în Rusia, circa o treime din producţie sau 30-35 de mii de tone. În ceea ce priveşte piaţa UE, am reuşit deocamdată să livrăm în această direcţie circa 7 mii de tone. Aşteptăm o îmbunătăţire a situaţiei pe piaţa estică", a spus viceministrul.

Moldova dispune de o cotă de livrări a zahărului din sfeclă pe piaţa Uniunii Europene în volum de 35 de mii de tone. În Rusia exportul de zahăr moldovenesc nu a fost supus cotelor şi era livrat în regim de comerţ liber în cadrul CSI, al cărei membru este Moldova. Însă din 1 septembrie Moscova, în mod unilateral, a introdus cote pentru o serie de mărfuri moldoveneşti.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?