Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Franța: Deputații dezbat recunoașterea Palestinei

28 noi. 2014,, 12:20   Externe
2615 0
Foto: businessmagazin.ro
Deputații francezi se pregătesc să adopte vineri o rezoluție simbolică care cere guvernului lor să recunoască statul palestinian, într-un moment în care Parisul ar putea anunța organizarea unei conferințe internaționale pentru relansarea unui proces de pace muribund în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

La inițiativa deputaților majorității socialiste, Adunarea Națională a Franței (Camera inferioară a Parlamentului) este chemată să adopte o rezoluție, fără caracter obligatoriu, ce ''invită guvernul francez să recunoască statul Palestina, în vederea ajungerii la o reglementare definitivă a conflictului''. Votul este prevăzut pentru marți, 2 decembrie.

În cadrul dezbaterii, ministrul francez de externe, Laurent Fabius, ar urma să vorbească despre organizarea ''unei conferințe care să permită (...) găsirea unei soluții la conflictul'' israeliano-palestinian din Orientul Mijlociu, anunța joi seara președintele francez, Francois Hollande.

Reflectînd extrema sensibilitate a subiectului în Franța, țară unde se află cele mai importante comunități de evrei și musulmani din Europa, Adunarea Națională este divizată în legătură cu proiectul parlamentar, chiar dacă nu încape nici o îndoială în ce privește adoptarea lui marțea viitoare.

Aleșii de stînga, majoritari, trebuie să se pronunțe asupra acestui text, cu excepția celor apropiați Israelului, care critică oportunitatea unui astfel de demers. Opoziția de dreapta, cu excepția cîtorva deputați, ar urma să voteze ''împotrivă'', estimînd că Parlamentul n-ar trebui să intre pe un teren rezervat executivului.

După decizia Suediei din octombrie de a recunoaște oficial Palestina și după rezoluțiile Marii Britanii și Spaniei, Israelul, care a denunțat virulent inițiativele ''unilaterale'', va urmări cu atenție dezbaterea franceză.

Parisul a fost în ultimii treizeci de ani la originea principalelor declarații politice privind drepturile palestinienilor. ''Franța contează enorm în ecuația europeană și poate avea un efect de antrenare'', a declarat pentru AFP ambasadorul palestinian la Paris, Hael Al Faoun.

Cu toate acestea, rezoluția nu înseamnă că Franța se pregătește să facă pasul și să recunoască oficial Palestina.''Guvernul nu este obligat'', a reamintit săptămîna trecută Fabius, care repetă periodic faptul că recunoașterea trebuie să fie ''utilă'' unei reglementări a conflictului și să nu fie doar simbolică.

Potrivit autorităților franceze, Parisul dorește să acționeze într-un cadru internațional concertat, îndeosebi la ONU, unde palestinienii și-au anunțat intenția de a depune o rezoluție care cere încetarea ocupației israeliene în 2016.

Pentru a evita veto-ul american, Franța încearcă împreună cu partenerii săi europeni să promoveze un text alternativ, care nu stabilește un calendar, au indicat surse franceze.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?