X 
Cutremure stiri: 501

Apusul revoluţiei gazelor de şist în Europa

20 noi. 2014,, 00:01   Externe
6695 6
Foto: ruvr.ru
În Europa, revoluţia gazelor de şist s-a împotmolit. Cei mai mari jucători se retrag din proiecte, iar experţii le recomandă europenilor să restabilească rapid relaţiile cu Moscova. Europa renunţă la extragerea gazelor de şist, este un proces scump şi periculos. Companiile transatlantice îşi suspendă activitatea. Ultimul exemplu îl reprezintă compania ExxonMobil, care a recunoscut că producţia în Polonia este neprofitabilă, Polonia fiind una din ţările cu cele mai bogate rezerve de gaze de şist din Europa. Acest lucru atestă că revoluţia gazelor de şist în Europa este puţin probabilă, consideră analistul rus, Aleksandr Pasecinik.

„Acei jucători, care au fost interesaţi de proiectele legate de gaze de şist, şi-au pierdut optimismul în etapa forajelor de testare. Dinamica preţului la petrol nu adaugă motive de optimism. Peste câteva luni, preţurile la gaz vor începe şi ele să scadă. Extragerea gazului de şist este foarte costisitoare, mai ales pe piaţa europeană”. De altfel, nu este pentru prima oară când sondele de gaze de şist din Europa nu au fost rezultative. Anterior, ExxonMobile a renunţat la un proiect în Ungaria în valoare de 75 de milioane de dolari: compania a găsit în puţuri mai multă apă decât gaz. O situaţie asemănătoare există în întreaga Europa.

Iată opinia analistului Anna Kokoreva de la compania Alpari: „Motivul constă în faptul că producţia de gaze de şist este, în principiu, nerentabilă, chiar şi în condiţiile unui preţ ridicat la petrol. După corectarea preţului, rentabilitatea producţiei de gaze de şist a scăzut şi mai mult. De la bun început a fost clar că perspectivele exploatării gazelor de şist în Europa sunt destul de vagi. Cheltuielile sunt foarte mari, şi cele materiale, şi cele ecologice. De exemplu, pentru extragerea gazelor de şist este nevoie de multă apă dulce. Europa se confruntă cu probleme în acest domeniu. Din aceeaşi cauză, China nu extrage gaze de şist, cu toate că rezervele sunt foarte mari”.

Cu alte cuvinte, revoluţia gazelor de şist, pe care americanii au impus-o Europei, s-a dovedit a fi o mare păcăleală. Prin urmare, analiştii le recomandă europenilor „să nu piardă” Rusia, chiar şi din motive legate de securitatea energetică a continentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав