Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Producătorii agricoli vor primi restul sumei compensaţiilor în timpul apropiat - viceministru

18 noi. 2014,, 09:30   Societate
2427 0
Foto: zdg.md
Producătorii agricoli, care au avut de suferit din cauza sistării de către Rusia a importului de produse agricole moldoveneşti, vor primi restul sumei compensaţiilor din partea statului în timpul apropiat, a relatat corespondentului "Infotag" viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Gheorghe Gaberi.

El a recunoscut că fermierilor, care au dat pentru procesare volume mari de mere, le-au fost achitate doar 200 mii lei.

"Există producători agricoli cărora statul trebuie să le achite circa 1 mil. de lei. Este clar că în prezent bugetul nu dispune de aşa resurse pentru achitarea compensaţiilor, şi am fost nevoiţi să ne limităm la eliberarea doar a unei părţi a banilor", a spus Gaberi.

Potrivit spuselor sale, în plus, "în privinţa fermierilor care au dat pentru procesare loturi mari de mere, trebuie de verificat unele documente".

"Producătorii agricoli nu trebuie să-şi facă griji, deoarece statul se obligă să respecte toate obligaţiunile asumate", a menţionat viceministrul.

Preşedintele Uniunii Republicane UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a spus că la finele săptămînii trecute, nimeni din producătorii care au dat pentru procesare mere, nu au primit mai mult de 200 mii de lei sub formă de compensaţii, iar Centrul Naţional Anticorupţie deja a început să verifice documentele în privinţa prezentării facturilor false.

Conform Regulamentului privind compensaţiile, adoptat de Guvern, bugetul pentru aceasta a fost aprobat la nivelul a 138 mil. de lei. Săptămîna trecută Guvernul a redirecţionat 16 mil. de lei, destinate anterior pentru achitarea compensaţiilor pentru prune. Statul achită pentru fiecare kilogram de mere 1,5 lei, iar de prune - 1,2 lei. Costul producerii merelor, cu respectarea tuturor tehnicilor agrotehnice, este de 2,5-3,5 lei. Fără stropire acest indice este de 2 lei.

Producătorii agricoli insistă ca statul să majoreze bugetul compensaţiilor cu 60-70 mil. lei. Acest fapt va permite compensarea pierderilor nu doar pentru soiurile de mere de vară, dar şi de iarnă. Pentru aceasta ei propun Guvernului să ia un credit pe termen scurt de la Banca Naţională sau să emită valori mobiliare de stat, plasarea cărora va permite acumularea sumei necesare. Guvernul promite să revină la examinarea acestui subiect în februarie 2015, cînd speră că obţină un credit pentru compensaţii de la Banca Mondială, de $10 mil.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?