Descoperire arheologică fără precedent la sudul Moldovei! Savanţii speră că va deveni o remarcabilă atracţie pentru turişti

Descoperire arheologică fără precedent la sudul Moldovei! Savanţii speră că va deveni o remarcabilă atracţie pentru turişti
Foto: cugetliber.ro
Descoperire arheologică de excepţie în localitatea Crihana Veche din raionul Cahul. Specialiştii au găsit un mormînt scitic şi spun că, de la declararea Independenţei Moldovei, nu au mai fost depistate asemenea vestigii. Savanții speră că relicva va atrage mulți turiști.

Arheologii au constatat că, în antichitate, mormîntul a fost jefuit de mai multe ori. Vestigiile au fost descoperite pe un teren cu o suprafață de peste 700 de metri pătrați. Arheologii au găsit vîrfuri de săgeți scitice, fragmente din amfore grecești, dar și podoabe din aur și argint. Specialiștii presupun că aici ar fi fost mormîntul unei căpetenii de trib.

În procesul de prelucrare a obiectelor găsite, apreciate drept foarte importante, vor fi implicați savanți din Romînia și Polonia.

"După conservare, urmează etapa de reconstituire a imaginii defunctului. În baza acestor mostre de amfore grecești se permite o datare mai sigură", explică arheologul Ion Ciobanu.

Muncitorii spun că sînt onorați să participe la aceste săpături:

"Este o mare bucurie pentru noi. Vrem și în continuare să descoperim, să găsim ceva nou".

"Îmi place să descoper noi lucruri despre istorie. Sîntem curioși ce vom mai descoperi".

"Vrem ca Crihana Veche să devină un punct de atragere a turiștilor și să prezinte aceste valori publicului larg. Este foarte important pentru satul nostru. Vor cunoaște toți, și copiii și adulții despre ce s-a descoperit la noi în sat", a spus primarul Rodica Cucereanu.

Obiectele găsite în mormîntul războinicului scit din Crihana Veche, Cahul, datează din secolul IV înainte de Hristos. Pentru desfășurarea expediției, au fost cheltuite 100 de mii de lei.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load