Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moment ISTORIC. Peste 80 de state au acceptat să facă schimb automat de informaţii fiscale

30 oct. 2014,, 03:45   Externe
4122 0
Foto: depositphotos.com
Peste 80 de state s-au angajat miercuri, la Berlin, să facă schimb automat de informaţii fiscale, începând din 2017-2018, în cadrul eforturilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) de îmbunătăţire a transparenţei şi de combatere a evaziunii fiscale, transmite AFP, conform Mediafax.

"Haideţi să avem o contribuţie comună pentru creşterea transparenţei şi corectitudinii în secolul 21 globalizat", a declarat ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble, la Forumul mondial pentru transparenţă şi schimb de informaţii coordonat de OCDE, la care au participat peste 100 de state.

La reuniune a fost încheiat un acord multilateral prin care 51 de state semnatare s-au angajat că înceapă schimbul de informaţii din septembrie 2017, prin intermediul autorităţilor naţionale desemnate să transmită informaţii bancare privind rezidenţii străini, în ţările lor de origine.

Obiectivul este ca fiecare administraţie fiscală să aibă informaţii despre averile păstrate în străinătate de contribuabili.
Între semnari se numără statele membre ale Uniunii Europene, precum şi ţări ataşate secretului bancar, precum Liechtenstein, sau paradisuri fiscale ca Insulele Cayman şi Insulele Virgine Britanice.

Alte 30 de ţări s-au angajat într-un acord separat să fie pregătite până în 2018 să facă acelaşi lucru. Între acestea se numără Austria, Elveţia, Bahamas şi Emiratele Arabe Unite. Circa 5.800 de miliarde de euro sunt ascunse în paradisuri fiscale, reprezentând o pierdere anuală de 130 de miliarde de euro pentru administraţiile fiscale din întreaga lume, potrivit economistului Gabriel Zucman, specializat în fraudă fiscală.

"A trecut vremea secretului bancar, în vechea sa formă. În prezent, riscul pentru ca evazioniştii să fie descoperiţi este foarte mare", a afirmat ministrul german de Finanţe Schauble, în cotidianul Bild. Acordul convenit miercuri se bazează pe o normă internaţionakă concepută de OCDE.

La declanşarea iniţiativei internaţionale, în 2010, a stat legea FACTA (Foreign Account Tax Compliance Act) din Statele Unite, care obligă băncile străine să declare periodic fiscului american conturile şi depozitele clienţilor americani. Ulterior, cinci ţări europene, în frunte cu Germania şi Franţa, urmate de restul UE şi apoi de G20 au cerut generalizarea schimbului automat de informaţii, în baza normelor OCDE.

După un acord oficial în UE convenit acum două săptămâni, pentru începerea schimbului automat de informaţii fiscale din 2017, conferinţa de la Berlin a permis depăşirea cadrului european. "Cu cât mai multe ţări se angajează la acest schimb, cu atât va fi mai dificil pentru altă ţări să atragă investiţii", a explicat Pascal Saint-Amans, însărcinat cu combaterea evaziunii fiscale în cadrul OCDE.

El a recunoscut însă că unele pieţe financiare dau în continuare motive de îngrijorare. Panama, de exemplu, nu a definit încă data la care va participa la schimbul automat de informaţii fiscale, în timp ce Singapore nu s-a implicat în acest proces. Ţările care nu vor participa la schimbul automat de informaţii în domeniul fiscal vor face obiectul unei liste oficiale a OCDE şi ar putea fi ocolite de unele organizaţii internaţionale sau fonduri de investiţii exigente.

Pentru a transmite informaţii din 2017, băncile vor colecta informaţiile din 2016, pentru conturile de peste 250.000 de dolari. În pofida acordului multilateral, statele vor avea posibilitatea să aleagă, de la caz la caz, cu cine să facă schimb de informaţii. Elveţia, de exemplu, a anunţat deja că nu va da informaţii decât ţărilor considerate importante pentru industria financiară elveţiană. Cu alte cuvinte, eventualele conturi ale unor persoane bogate provenite din ţări sărace riscă să nu fie comunicate.

Elveţia a solicitat şi ca informaţiile obţinute prin schimburi automate să fie folosite doar în scopuri fiscale, în cazurile de corupţie şi spălare de bani fiind necesare autorizaţii speciale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?