X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Sindicatele sînt împotriva impozitului pe venit unic

29 oct. 2014,, 12:00   Societate
3004 0
Foto: newsmoldova.ru
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este îngrijorată de sugestiile privind introducerea unui impozit pe venit unic pentru persoanele fizice.

În scrisoarea preşedintelui CNSM Oleg Budza, adresată spicherului Parlamentului, Igor Corman, se menţionează că în rezultatul inovaţiei povara fiscală asupra persoanelor, salariul mediu lunar al căror nu depăşeşte valoarea de 3 mii lei, se va majora de la 14,3 la sută pînă la 17,5 la sută. Iar pentru cei care au o remunerare mai mare ea se va reduce de la 20,2 la sută pînă la 19,5 l sută.

„Situaţia salariaţilor din prima categorie, ponderea căror în RM constituie 54,8 la sută, se va înrăutăţi. În afară de aceasta, implementarea sugestiei în cauză va reduce veniturile bugetare cu 145 milioane de lei”, consideră liderul Sindicatelor.

În opinia lui, politica de remunerare a muncii în RM lasă de dorit, iar introducerea unui impozit pe venit unic va face decalajul între cei bogaţi şi săraci şi mai mare.

„Cel puţin 30 şefi ai întreprinderilor de stat au un salariu lunar în valoare de 40-100 de mii de lei. Mulţi directori au devenit milionari, şi asta în condiţiile, cînd salariu mediu lunar pe ţară în anul 2013 nu depăşeşte nici valoarea de 4,3 mii lei”, menţionează Budza.

El a reamintit că Sindicatele au solicitat ca faţă de persoanele cu remunerările ce depăşesc de 4-5 ori salariu mediu pe economie să se aplice o cotă a impozitului de 25 la sută. Acest fapt ar permite majorarea încasărilor bugetare cu 1,17 miliarde de lei, - au calculat sindicatele, menţionînd că Ministerul Finanţelor este împotriva acestor modificări, deoarece ar putea să se extindă fenomenul salarizării în plic.

„Aceste argumente sînt neîntemeiate. În ţările Europei sînt aplicate pe larg diverse cote de impozitare pentru păturile sărace şi bogate. De la 0 la sută pînă la 60 la sută, în funcţie de valoarea salariului”, a spus Budza.
El l-a îndemnat pe Corman să solicite deputaţilor din coaliţie să renunţe la trecerea la impozitul pe venit unic, cu cota de 12 la sută.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?