Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Respectarea Codului transporturilor auto va rezolva multe probleme

27 oct. 2014,, 17:00   Societate
2840 0
Foto: avizinfo.md
„La 15 septembrie a intrat în vigoare noul Cod al transporturilor auto și dacă toate părțile interesate vor respecta cu strictețe prevederile documentului, vor fi soluționate multe din problemele din domeniu”, a declarat pentru NOI.md președintele Uniunii Transportatorilor din Moldova, Fiodor Russu.

Interlocutorul a precizat că cea mai mare problemă este transportul ilegal de pasageri. Conform noului Cod al transporturilor auto, în lipsa documentelor necesare pentru transportul de pasageri vor fi scoase nu doar numerele de stat, dar și retras pe șase luni pașaportul tehnic al șoferilor. „În multe cazuri autobuzele circulă fără achitarea impozitelor chiar și pe rutele internaționale. De exemplu, spre Moscova 40% din pasageri sînt transportați de agenți economici care activează ilegal, iar operatorii disciplinați suportă pierderi”.

„De la anul viitor firmele care prestează servicii de transport internațional de pasageri vor fi obligate să dețină în proprietate cel puțin 20% din parcul de mașini, iar din anul 2016 – nu mai puțin de 30%. Aceste prevederi va avea un rol important, inclusiv în domeniul securității. În prezent, sînt destule cazuri cînd firmele angajează persoane întîmplătoare care dețin autobuze și activează cu ei fără a-și bate capul de starea tehnică a mașinii sau starea de sănătate a șoferului”, a menționat expertul.

Cu scopul sporirii securității pe drumuri sînt prevăzute mai multe cerințe față de pregătirea șoferilor și managerilor întreprinderilor de transport. În Moldova nu este un secret pentru nimeni că deseori așa numita școală auto constă din director și contabil, care se află în acelaș birou, dar vînd cu succes certificate de absolvire a cursurilor de șoferi. Aplicarea Codului și respectarea Legii cu privire la securitatea circulației rutiere, care va intra în vigoare la anul viitor, ne va scuti de astfel de școli pentru totdeauna.

„Vor fi înnăsprite cerințele și față de întreprinderile de transport, care de acum încolo vor fi obligate să dispună de o bază materială și tehnică suficientă pentru operarea transportului de pasageri. Subliniez încă o dată, lucrurile se vor schimba în bine doar cu condiția că toate părțile interesate vor respecta și vor cere și celorlalți să respecte cu strictețe noul document”, a subliniat Russu.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?