Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Tensiunile Tiraspol și Chișinău, în urma modificărilor la Codul Vamal: Ce spune Dirun

15 ian. 21:41   Societate
2972 0

Între Chișinău și Tiraspol nu a existat comunicare atunci cînd a fost adoptat noul Cod Vamal, care a provocat nemulțumire în stînga Nistrului.

Totuși, deși cunoștea că se pregătește un nou document care să reglementeze activitatea agenților economici din regiunea separatistă, așa-zisa putere din stînga Nistrului nu a comentat subiectul pînă în 1 ianuarie, cînd acesta a intrat în vigoare.

Precizările au fost făcute în cadrul ediției de luni, 15 ianuarie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8 de către politicianul de opoziție de la Tiraspol, Anatolii Dirun.

Potrivit lui Dirun, nemulțumirile în jurul acestui subiect și-ar putea găsi soluționare prin discuții în formatul 1+1.

„Soluționarea acestei probleme se poate face în format 1+1, ori Ambasada SUA poate fi intermediar pentru a identifica o soluție. Este, de asemenea, clar că problema a devenit un punct de plecare pentru escaladarea conflictului transnistrean”, a subliniat politicianul de opoziție.


În opinia lui Anatolii Dirun, modificările la codul Vamal, care au provocat atîtea discuții, sînt un instrument de presiune economică asupra regiunii separatiste. Politicianul a criticat abordarea Chișinăului.

Noile prevederi al Codului Vamal au intrat în vigoare în data de 1 ianuarie 2024 și obligă agenții economici din regiunea separatistă transnistreană să achite taxe vamale în bugetul R. Moldova. Măsura a nemulțumit Tiraspolul, care a organizat proteste și a amenințat că va introduce taxe similare pentru fermierii moldoveni care au terenuri la Dubăsari, dar și că vor crește tarifele la energia electrică pentru școlile cu predare în limba de stat din regiune.

2
0
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?