Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Cu cît şi pentru ce sînt plătiţi deputaţii europeni?

16 oct. 2014,, 16:15   Externe
5499 0
Foto: wikipedia.org
După cum a remarcat ironic site-ul european EUobserver, în ultimele săptămîni, Bruxelles-ul s-a ocupat cu o rîvnă ieşită din comun de audierile privind noua componenţă a Comisiei Europene.

Potrivit portalului, deputaţii şi-au consumat întreaga energie, încercînd să afle de la candidaţi la posturile de comisari dacă nu au conflicte de interese între personal şi public. Dar site-ul EUobserver se întreabă – cum stau lucrurile cu „conflictele de interese” ale deputaţilor? Şi constată: nu prea bine.

Pretextul pentru această concluzie au fost datele organizaţiei internaţionale Transparency International. În aceste zile, la Bruxelles a avut loc prezentarea portalului EU Integrity Watch, deschis de organizaţia sus-menţionată. Pe site sînt prezentate date despre ocupaţiile şi veniturile deputaţilor europeni. Fiecare europarlamentar, scrie săptămînalul german Wirtschaftswoche, primeşte lunar între 8.020 şi 19.586 de euro. Salariul depinde de timpul petrecut de deputat în biroul lui şi la şedinţe. Banii nu sînt deloc puţin, ironizează publicaţia, însă pentru mulţi deputaţi nu sînt suficienţi. De aceea, scrie ziarul, deputaţii cîştigă anual suplimentar între 6 şi 18 milioane de euro, în ansamblu.

Conform datelor oferite de Transparency International, 398 din cei 751 de membri ai Parlamentului European (adică 51%) au măcar un venit suplimentar. În plus, pentru 110 deputaţi de pe această listă acest venit suplimentar este permanent. 12 parlamentari au anunţat în declaraţiile de avere că ei cîştigă suplimentar în fiecare lună cel puţin 10 mii de euro.

Experţii Transparency International spun că cifrele veniturilor suplimentare menţionate în declaraţii adesea nu coincid cu sumele reale. Astfel, de exemplu, Rachida Dati, deputat din partea Franţei, a menţionat în declaraţie cifra de 10 mii de euro. Dar recent s-a aflat că ea a obţinut ca avocat la concernul energetic GDF Suez pînă la 500 de mii de euro pe an, în afară de salariul de deputat.

După cum remarcă Trasparency International, deputaţilor nu li se interzice juridic să aibă şi alte ocupaţii. Pretenţiile faţă de ei apar atunci cînd încearcă să ascundă venitul suplimentar pe care îl au.

Opinia publică se exprimă ferm în acest caz. Unul dintre cititorii ziarului electronic The Huffington Post a comentat în felul următor situaţia: „Mă mir de unde au timp pentru alte ocupaţii? Aceşti gangsteri politici ne păcălesc pe toţi!”. Alt cititor este şi mai categoric: „Lor nu le pasă de interesele populaţiei, ci de propriul buzunar. Jos cu Uniunea Europeană!”. Este interesant dacă deputaţii europeni îşi găsesc timp să se familiarizeze cu opiniile alegătorilor lor?


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?