Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4021

La ediţia din acest an a festivalului „Două inimi gemene” vor participa interpreţi din 12 ţări

15 oct. 2014,, 18:30   Societate
4525 0
Foto: free-time.md
La ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară „Două inimi gemene”, în memoria regretaţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, vor participa interpreţi din 12 ţări. Cea de-a 12 ediţie a Festivalului se va desfăşura tradiţional la Chişinău în perioada 13-15 noiembrie.

Directoarea Festivalului, Eugenia Marin, mama Doinei Aldea-Teodorovici, a menţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că la concurs vor participa interpreţi din România, Belarus, Georgia, Ucraina, Rusia, Slovenia, Bulgaria, Anglia, Letonia, Moldova.

„Pentru prima dată la concurs va participa Austria. În acest an avem un număr mai mare de participanţi decît în anii precedenţi şi toţi sînt foarte talentaţi. La secţiunea copii vor fi evolua 27 de participanţi (faţă de 19 în 2013), iar la secţiunea maturi 29 (faţă de 24 în 2013). Ne bucurăm că interesul pentru acest festival este în creştere, iar unii interpreţi participă la concurs mai mulţi ani la rînd. De pe scena Festivalului s-au lansat în lumea muzicii interpreţi care astăzi au devenit consacraţi. Scopul nostru este să descoperim noi talente, să promovăm creaţia Doinei şi lui Ion Aldea-Teodorovici, dar şi Republica Moldova, în general”, a spus Eugenia Marin.

Ca de obicei, festivalul-concurs se va desfăşura la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” pe 13-14 noiembrie, iar Gala Laureaţilor – la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” pe 15 noiembrie. Participanţii vor interpreta o piesă din repertoriul Doinei şi al lui Ion Aldea-Teodorovici şi o presă în limba ţării pe care o reprezintă. În premieră, în acest an prima piesă din concurs va fi acompaniată de Orchestra lui Cristofor Aldea-Teodorovici, fiul regretaţilor interpreţi.

„Organizînd acest festival, mă simt împlinită şi de fiecare dată cînd aud piesele Doinei şi ale lui Ion, parcă le simt prezenţa. Voi organiza acest festival atît timp cît voi trăi. Mă bucur că în fiecare an reuşim să aducem în Moldova interpreţi dintr-o ţară nouă şi să ne promovăm cultura, tradiţiile şi ţara, în general”, a spus Eugenia Marin.

Membrul juriului, compozitorul Anatol Lupu, a menţionat că la ediţia din acest an a concursului participă concurenţi foarte puternici, atît din Moldova, cît şi din străinătate, respectiv concurenţa va fi una puternică.

În opinia directoarei Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol, Festivalul „Două inimi gemene” trebuie să aibă continuitate, precizînd că numele acestuia s-a înscris în tezaurul muzical naţional.

„Vreau să-i mulţumesc în mod deosebit Eugeniei Marin, sufletul acestui festival, pentru faptul că promovează cu insistenţă creaţia lui Ion şi a Doinei, iar prin aceasta promovează şi cultura noastră naţională”, a spus Svetlana Bivol.

Organizatorii Festivalului au relatat că deocamdată valoarea premiilor nu a fost stabilită, precizînd că acest lucru depinde de sursele oferite de sponsori. Anul trecut premiul mare a fost în valoare de 1000 de euro.

Costurile Festivalului „Două inimi gemene” se estimează la 1,4 milioane de lei. În acest an, Ministerul Culturii a contribuit la organizarea Festivalului cu suma de 80 de mii de lei. Restul cheltuielilor sînt suportate din sponsorizări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?