X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Europa a recunoscut că sancțiunile antirusești nu acționează

8 oct. 2014,, 02:42   Externe
6005 13
Foto: ruvr.ru
UE a anunțat că este „foarte surprinsă” de declarațiile vicepreședintelui american, Joe Biden că tocmai Washingtonul a obligat Bruxellesul să introducă sancțiuni economice împotriva Rusiei.

Viitorul „ministru de Externe al UE”, Federica Mogherini a fost nevoită în seara zilei de 6 octombrie să se apere de deputații Parlamentului European, care doreau să primească explicații. „Am fost surprinsă, deoarece am lucrat împreună cu Joe Biden și consideram că acesta este un dialog și nu un dictat”, a spus fostul ministru de Externe al Italiei.

Joe Biden a luat cuvântul săptămâna trecută la Harvard și a făcut multe declarații neplăcute. Discursul lui este comentat până în prezent în capitalele arabe și europene. El a acuzat multe țări arabe că tocmai ele au sprijinit pe teroriștii din gruparea Statul Islamic. De asemenea, el a declarat că Washingtonul a făcut presiuni asupra Bruxellesului în privința sancțiunilor. Joe Biden s-a scuzat deja în fața arabilor.

Pe 6 octombrie la Moscova, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat următoarele. „El nu s-a scuzat pentru alte declarații ale sale, care au răsunat în discursul ținut la Universitatea Harvard, am în vedere declarațiile referitoare la aceea că SUA au obligat UE împotriva voinței sale și în detrimentul intereselor sale economice să-și asume principala lovitură a sancțiunilor antirusești”.

În timpul audierilor din Parlamentul European, Federica Mogherini a recunoscut că influența sancțiunilor „asupra politicii Rusiei este discutabilă”. Acest lucru înseamnă că sancțiunilor au eșuat. În schimb, consecințele lor pentru producătorii europeni și în principal pentru relațiile dintre UE și Rusia pot fi ireparabile.

Europa, care dă prea multă ascultare SUA, nimerește într-o capcană periculoasă. Încă puțin și această capcană se va închide, consideră expertul Dmitri Danilov. Moscova este obligată să caute alternative, iar Europa pierde Rusia în calitate de viitor partener strategic, relevă Dmitri Danilov. „Rusia este obligată să se apere nu numai din punct de vedere militar, dar și economic – să-și consolideze economia și finanțele și să caute noi parteneri. Conflictul va lovi Europa nu numai din punctul de vedere al relațiilor ruso-europene, dar și din punctul de vedere al poziției ei în lume”.

SUA au impus Europei poziția lor privind Ucraina și a reieșit că înrăutățirea relațiilor cu Rusia a fost mai presus de noțiunile europene tradiționale despre bine și rău, spune istoricul și politologul rus Evgheni Kojokin. Nimeni nici nu mai dă atenție crimelor împotriva umanității din sud-estul Ucrainei, nimeni nu vede nazismul și suprimarea disidenței la Kiev, reamintește Evgheni Kojokin.

„În UE și chiar în SUA există într-adevăr o problemă internă foarte serioasă. Această problemă poate fi exprimată în următoarele cuvinte: ce se petrece cu democrația lor? Conflictul economic, ideologic, strategic cu Rusia este mult mai important decât valorile proprii. Iar acest conflict putea fi reglementat pe calea negocierilor”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?