X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

CEC, cu ochii pe banii partidelor (VIDEO)

12 sep. 2014,, 17:00   Politică
3107 4
Foto: noi.md
Comisia Electorală Centrală va aloca peste 11 milioane de lei pentru finanțarea partidelor politice în campania electorală, în cazul în care legea respectivă va fi votată în lectură finală de Parlament. Anunțul a fost făcut de președintele CEC, Iurie Ciocan, astăzi, în cadrul unui offline cu jurnaliștii, notează NOI.md.

Președintele CEC a ținut să precizeze că, odată cu aprobarea noilor amendamente, instituția va avea mai multe împuterniciri în ceea ce privește sancționarea partidelor care nu asigură transparența gestionării finanțelor de care dispun.

„CEC va avea împuterniciri de cumulare a datelor privind utilizarea resurselor financiare. Vom avea posibilitatea să fim agenți constatatori în cazul neprezentării acestor rapoarte financiare. Noi vom fi distribuitori de finanțe a banilor ce vin din bugetul de stat pentru susținerea partidelor după alegeri. Putem cere și aplicarea sancțiunilor sub formă de amendă sau putem aplica sancțiuni de limitare a acestor finanțări, în cazul în care vom constata nereguli”, a explicat Ciocan.

Funcționarul a anunțat că începînd cu acest an, formațiunile politice vor fi obligate să prezinte rapoarte financiare mai detaliate. „Aceste rapoarte vor conține mai multă informație detaliată despre activitatea financiară a partidelor. Vom ști de unde iau bani, cum îi acumulează și cum îi cheltuiesc”, a spus Ciocan.

Lega privind finanțarea partidelor politice prevede interzicerea alocării mijloacelor financiare în campanii de către donatori din alte state. În cazul în care acești bani vor ajunge totuși la partide, sumele vor fi confiscate prin hotărîrea instanţei de judecată. Totodată, plafonul stabilit pentru donaţiile din partea persoanelor fizice şi juridice alocate partidelor va fi diminuat. Astfel, plafonul donațiilor va constitui 20 şi, respectiv, 40 de salarii medii lunare pe economia naţională stabilite pentru anul respectiv.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?