Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova solicită Ucrainei să cumpere producția moldovenească interzisă de Rusia

26 aug. 2014,, 15:58   Economie
5676 8
Foto: noi.md
În condițiile embargoului rusesc Republica Moldova și Ucraina discută despre căile de susținere reciprocă, inclusiv extinderea relațiilor comercial-economice bilaterale. O declarație în acest sens a fost făcută de ambasadorul Ucrainei în Moldova, Serghei Pirojkov, într-un interviu pentru „Ukrinform”, răspunzînd la întrebarea privind edificarea relațiilor economice moldo-ucrainene în contextul semnării acordurilor de asociere cu UE și introducerea sancțiunilor de către Rusia în privința Ucrainei și Moldovei.

Diplomatul a menționat că sancțiunile economice impuse de Rusia reprezintă o provocare serioasă, deoarece piețele tradiționale ale producției moldovenești și ucrainene se schimbă și se închid, ceea ce are un impact serios asupra producătorilor. Serghei Pirojkov a menționat că Kievul și Chișinăul discută probleme ce țin de susținerea reciprocă, inclusiv prin extinderea relațiilor comercial-economice bilaterale. Astfel, potrivit ambasadorului, în septembrie 2014, la Kiev va avea loc un forum economic la care vor participa și reprezentanți ai Moldovei. Pentru acest eveniment se pregătește vicepremierul, ministrul Economiei al Republicii Moldova, Andrian Candu, care, în calitate de copreședinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică, intenționează să desfășoare consultări directe pe marginea mai multor probleme cu ministrul Dezvoltării Economice al Ucrainei.

Serghei Pirojkov a menționat că există o adresare a ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova, Vasile Bumacov, cu solicitarea de a cumpăra mărfurile moldovenești care au fost interzise în Rusia. „Cred că Kievul va oferi asistență în mai multe chestiuni, la fel cum Moldova susține Ucraina”, a menționat ambasadorul ucrainean în Moldova. Serghei Pirojkov a amintit că recent Ucraina a anulat măsurile discriminatorii sub formă de taxe și tarife suplimentare în privința divinurilor moldovenești. Din cauza acestor impozite suplimentare, divinurile franceze în Ucraina erau impozitate mai puțin decît cele moldovenești, de aceea producția din Moldova era mai puțin atractivă pentru consumatorii ucraineni.

Totodată, Ucraina așteaptă din partea autorităților Moldovei anularea taxelor de mediu la ambalajele din plastic (bere, apă minerală etc.), care au pus producătorii moldoveni și ucraineni în condiții inegale. „Aceste măsuri au fost discriminatorii și noi trebuie să le eliminăm”, a subliniat Serghei Pirojkov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?