X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4080

De ce este nervos Obama?

19 aug. 2014,, 00:45   Externe
8040 7
Foto: ruvr.ru
Deja este ceva obişnuit să-l auzim pe Barack Obama criticînd Rusia şi pe Vladimir Putin pentru politica greşită, din punct de vedere al Americii, faţă de Ucraina şi descriind greutăţile cu care se vor confrunta ruşii pe măsura înăspririi sancţiunilor occidentale.

A devenit obişnuit şi faptul că, în timpul discursurilor, Obama este vizibil nervos. Ce se întîmplă?

Intrînd în confruntare cu Rusia în privinţa crizei ucrainene provocate nu de Rusia, ci de Occident, Obama şi aliaţii lui s-au lovit de o serie de probleme importante. Este destul să dăm exemplu tragedia aviatică din Ucraina. Washingtonul şi Bruxelles-ul au acuzat fără dovezi Rusia şi pe „separatiştii”, care ar fi sprijiniţi de ea, din sud-estul Ucrainei şi au declarat că cei vinovaţi de doborîrea avionului trebuie să fie aspru pedepsiţi prin sancţiuni şi judecarea la un tribunal internaţional. Însă nu există dovezi că avionul ar fi fost doborît de forţele de autoapărare. În schimb, versiunea potrivit căreia aeronava a fost doborîtă de un avion ucrainean Su-25 este destul de convingătoare. Dacă expertizele vor dovedi vina militarilor ucraineni, Washingtonul şi Bruxelles-ul vor fi într-o situaţie foarte neplăcută. După cum au cerut ei înşişi, adevăraţii vinovaţi de tragedia aviatică, adică liderii ucraineni, vor fi traşi la răspundere penală. Pentru Obama asta va însemna pierderea reputaţiei. Cum să nu fie nervos?!

Lucrurile nu stau mai bine nici în cazul sancţiunilor. Se pare că Obama ştie deja că în Rusia sancţiunile nu au stîrnit panică, nici dezbinare în rîndul elitelor, nici decizia lui Putin de a da înapoi în privinţa Ucrainei şi Crimeii, ci, dimpotrivă, solidaritatea elitelor şi entuziasm în rîndul populaţiei. Sentimentul comun poate fi caracterizat în felul următor: mulţumim Occidentului pentru sancţiuni, care, în sfîrşit, ne vor obliga să ne rezolvăm problemele legate de corupţie şi dependenţa de sectorul energetic. Cel mai mult, poporul se bucură de restricţiile impuse de Guvernul rus la importul de produse occidentale: în sfîrşit, agricultura noastră, care deja acum este capabilă să hrănească Rusia, îşi va putea găsi drumul pe piaţa rusească, care pînă recent a fost aproape monopolizat de producătorii occidentali!

Nu pot să-l bucure pe Obama nici veştile de pe cîmpul de luptă între armata ucraineană şi forţele de autoapărare din sud-est. Potrivit Kievului, din cinci mii de militari ucraineni, înconjuraţi de forţele de autoapărare, peste 3.500 au fost daţi dispăruţi, adică, cel mai probabil, pot fi declaraţi morţi. În mîinile forţelor de autoapărare au ajuns zeci de unităţi de tehnică blindată grea, lansatoare de rachete şi camioane. Speranţele că forţele de autoapărare vor fi puse la punct uşor nu se justifică. Însă chiar dacă Kievul va reprima cu mari pierderi rezistenţa din sud-est, victoria va fi pirică. Kievul va intra în posesia unei regiuni distruse, pentru refacerea căreia sunt necesare multe miliarde, pe care Ucraina nu le are, şi va trebui să facă faţă populaţiei ostile, care urăşte autorităţile ucrainene pentru crimele pe care le-au comis militarii împotriva poporului din sud-est. Apropo, adevărul despre aceste crime începe încetul cu încetul să ajungă şi la urechile populaţiei din Uniunea Europeană şi SUA. Şi acesta este încă un fapt care nu poate să nu-l întristeze pe Obama.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?