Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4072

Sancţionat de SUA şi UE gigantul Rosneft cere statului rus un ajutor financiar de 31 de miliarde de euro

15 aug. 2014,, 19:00   Externe
2866 0
Foto: gandul.info
Grupul petrolier rus Rosneft, aflat pe lista companiilor sancţionate de SUA pentru rolul Rusiei în criza din Ucraina, a cerut guvernului de la Moscova un ajutor financiar care ar putea atinge 31 de miliarde de euro, potrivit publicaţiei Vedomosti, citate de AFP.

Directorul general al Rosneft, Igoe Secin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a propus guvernului cinci scenarii de ajutor, a relatat publicaţia rusă, citînd surse din sectorul petrolier şi guvernamental.

Cea mai costisitoare variantă este utilizarea a 1.500 de miliarde de ruble (31 miliarde euro) dintr-un fond special creat de Rusia din venituri petroliere pentru a fi utilizat în perioade de criză.

Reprezentanţii Rosneft contactaţi de AFP au refuzat să comenteze.

Ministerul Economiei a cerut Ministerului Energiei să analizeze propunerile grupului, dar surse intervievate de Vedomosti au pus sub semnul îndoielii fezabilitatea unui astfel de sprijin.

Rosneft, la care statul rus deţine o participaţie de 70%, realizează 40% din producţia de ţiţei a Rusiei, care este cea mai mare din lume.

Producţia de petrol a Rusiei a crescut semnificativ în ultimii ani, datorită exploatării unor zăcăminte descoperite în perioada sovietică, dar analizele avertizează cu apariţia unui declin al livrărilor în lipsa unor investiţii masive.

Rosneft, construit pe baza fostului gigant petrolier Iukos al miliardarului Mihail Hodorkovski, s-a devoltat semnificativ în ultimii ani prin intermediul achiziţiilor, în urma cărora datoriile grupului au atins în trimestrul al doilea 1.495 de miliarde de ruble (31 miliarde euro).

Grupul a încheiat mai multe parteneriate cu companii internaţionale. Astfel, grupul britanic BP deţine o participaţie de 19% la Rosneft, în timp ce cu producătorul american ExxonMobil are un acord de cooperare în regiunea arctică.

În luna iulie, Statele Unite au inclus Rosneft în rîndul companiilor sancţionate din cauza crizei ucrainene, ceea ce a redus drastic accesul companiei la finanţare pe piaţa americană.

Rosneft a dat asigurări luna trecută că proiectele şi finanţarea grupului se defăşoară conform planificării, precizînd că lucrează la un plan menit să minimizeze consecinţele sancţiunilor.

După anunţarea sancţiunilor, agenţia de rating Moody’s şi-a exprimat îngrijorarea privind impactul asupra proiectelor Rosneft şi ale producătorului rus de gaze Novatek.

Potrivit Moody’s, Rosneft trebuie să ramburseze datorii de 26 de miliarde de dolari pînă în 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?