X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4080

Va adopta UE sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei?

12 aug. 2014,, 00:15   Externe
5523 2
Foto : ruvr.ru
Răspunsul Rusiei la sancțiunile Uniunii Europene i-au făcut pe mulți să se întrebe ce tactică va adopta acum Bruxellesul.

Corespondentul Vocii Rusiei a discutat cu Richard Youngs, expert în politică externă a UE de la Centrul Carnegie Europe, despre costul pe care l-ar putea suporta Uniunea Europeană în urma acestor sancțiuni și cît de pregătit este Bruxellesul pentru o înrăutățire în continuare a relațiilor cu Moscova.

Bruxellesul a avertizat că țările din spațiul comunitar trebuie să fie pregătite pentru eventuale efecte opuse în urma adoptării de către UE a sancțiunilor economice împotriva Rusiei. Nu a fost ușor să se ajungă la un consens în această chestiune, iar UE a încercat să atenueze efectele lor pentru sine, fără să atingă anumite domenii importante, subliniază Richard Youngs.

„Pentru prima dată Bruxellesul avertizează că situația este suficient de gravă. Primele estimări arată că sancțiunile vor costa mii de locuri de muncă și vor avea un impact negativ asupra creșterii economice fragile din UE. Însă, din perspectivă europeană, sancțiunile au fost elaborate în așa mod încît să nu afecteze unele sectoare ale economiei, dacă efectul asupra Europei ar fi considerabil. În special este vorba de importurile de gaze”.

Ca răspuns la blocarea accesului Rusiei pe piețele financiare din Uniunea Europeană și interdicția vînzărilor de armament și de produse cu dublă utilizare, Rusia a impus o restricții totale pentru multe produse care provin din UE și a amenințat că va închide o parte din zborurile charter pentru companiile aeriene europene.

După introducerea de către Rusia a unor măsuri de ripostă față de sancțiunile occidentale, s-a creat o situație destul de periculoasă. Uniunea Europeană nu și-a dorit să se ajungă într-un cerc vicios în care se impus noi restricții ca răspuns la altele, spune Richard Youngs.

„Cred că măsurile de răspuns adoptate de Rusia vor avea efecte foarte diferite în țările din spațiul comunitar. Este îngrijorător faptul că devine o nouă normă situația în care UE și Rusia declară: vom reuși, din punct de vedere economic, să ne descurcăm unul fără altul. Eventuala închidere a spațiului aerian ar putea fi cea mai provocatoare măsură, proporțională cu frica UE: intrarea într-un cerc vicios în care una dintre părți face un pas, iar celălaltă ripostează. În această ordine de idei, apare întrebarea: se va simți obligată UE să adopte noi sancțiuni?”

În UE au fost și continuă dezacordurile pe tema eficienței acestor sancțiuni. Liderii UE s-ar putea să fie nevoiți să se întoarcă mai devreme din vacanță și să se reunească într-un summit de urgență pentru a elabora o poziție comună în privința pașilor următori.

Însă numai există încrederea că țările vor fi la fel de unite în intenția de a crește presiunea asupra Rusiei. subliniază Richard Youngs. „Este un fapt cunoscut că există divergențe în UE privind necesitatea sancțiunilor împotriva Rusiei. Parțial, din cauza costurilor diferite pe care ar putea să le suporte unele sau altele țări în urma sancțiunilor introduse. Există, însă, și divergențe cu privire la mijloacele de influență asupra politicii Rusiei. Un lucru este clar: multe țări vor prefera să vadă mai întîi efectul sancțiunilor deja impuse, înainte să adopte eventuale noi sancțiuni. Aș vrea să cred că măsurile de ripostă elaborate de Moscova vor obliga Bruxellesul să reducă presiunile exercitate asupra Rusiei”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?