Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Membru CEC: Ministerul Justiţiei aplică standarde duble

11 aug. 2014,, 09:30   Politică
4026 10
Foto: obzormd.com
Acţiunile Ministerului Justiţiei de asigurare a pluralismului de opinie în privinţa partidelor politice generează întrebări şi demonstrează prezenţa standardelor duble, consideră membrul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alexandru Simionov.

Solicitat de "Infotag", el a menţionat că, "conform prevederilor Codului electoral şi practicii CEC, la alegeri poate participa orice candidat ce s-a înregistrat pînă la demararea campaniei electorale, însă Codul electoral conţine un articol, ce presupune alte norme".

"În conformitate cu articolul 41, dreptul de a desemna candidaţi pentru alegeri cu condiţia respectării tuturor cerinţelor din prezentul Cod, au partidele şi alte organizaţii social-politice înregistrate în mod corespunzător înainte de alegeri în conformitate cu statutele (regulamentele) lor şi legea aplicabilă. Consider această regulă ca fiind una vagă, ce lasă loc de interpretare şi contravine principiilor generale de drept", a declarat Simionov.

Potrivit lui, „CEC ar trebui să vină cu o poziţie clară cu privire la termenul limită de înregistrare a partidelor politice, ca subiecţi separaţi, pentru a li se permite să participe la campania electorală”.

"Ministerul Justiţiei, la înregistrarea formaţiunii politice, ar trebui să ia în considerare practica Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comisiei de la Veneţia în reglementarea activităţii partidelor politice. Viceministrul Nicolae Eşanu este un bun specialist şi ştie din proprie experienţă acest domeniu. Cred că el poate clarifica detaliat această situaţie", a declarat reprezentantul CEC.

Fiind întrebat despre legalitatea refuzului Ministerului Justiţiei de a înregistra partidul lui Renato Usatîi, Simionov a remarcat că "ar trebui să se acorde atenţie cazurilor care nu vorbesc în favoarea Ministerului".

"Eu nu sînt avocatul acestui cetăţean, dar cred că Ministerul Justiţiei a dat dovadă de o abordare nu tocmai corectă în această chestiune. Nu ştiu pe ce s-a bazat decizia Ministerului în refuzul de înregistrare a partidului, însă astfel de acţiuni au generat publicului ideea de prezenţă a unui conflict de interese între ministrul Oleg Efrim şi partidul dat. Această problemă trebuie rezolvată de Comisia Naţională de Integritate", a spus el.

Reprezentantul CEC este convins că în condiţiile în care Efrim reprezintă interesele unui partid (Partidul Liberal Democrat, împotriva căruia este Usatîi - "I"), ar trebui declarat un conflict de interese şi transferate competenţele de examinare a subiectului dat unuia dintre adjuncţi.

"Statul trebuie să asigure pluralismul de opinie şi să nu intervină în conflictele dintre partide. Am văzut cum Ministerul Justiţiei a acţionat în mod diferit în cazuri similare, fapt ce sugerează anumite acţiuni politice în deciziile autorităţii, a spus Simionov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?