X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4066

FMI: Moldova poate fi afectată cel mai mult din cauza încetinirii ritmului de creștere a economiei Rusiei

6 aug. 2014,, 16:00   Economie
3136 0
Foto: malta2u.com
Republica Moldova face parte din statele Europei de Est care ar putea fi afectate cel mai mult de încetinirea pronunțată a ritmului de creștere economică a Rusiei din cauza sancțiunilor impuse împotriva acestui stat de Occident și escaladarea conflictului în regiune, se arată în analiza efectuată de FMI, notează NOI.md.

Analiștii FMI menționează că pentru majoritatea țărilor Europei Rusia nu este principala piață de export, de aceea încetinirea ritmului de creștere economică în Rusia posibil nu le va afecta prea tare. Însă în țările limitrofe cu Rusia (Belarus, Ucraina, Moldova, statele Baltice), exportul cărora în Rusia depășește 5% din PIB, efectul ar putea fi simțitor.

Experții Fondului indică că Europa depinde de gazele naturale rusești, importînd din Rusia peste o treime prin rețeaua de gazoducte. Ponderea gazelor naturale rusești depășește 50% din consumul cumulativ al aproape tuturor țărilor din Europa de Est, precum și unele state europene dezvoltate. Totodată, ponderea gazelor naturale rusești în consumul cumulativ de resurse energetice (nu doar a gazului) este mai puțin critică, dar destul de importantă pentru un șir de țări, în special pentru Moldova și Belarus, care își asigură consumul intern în proporție de 100% din importul din Rusia.

Analiștii FMI menționează, de asemenea, că volumul investițiilor directe din Rusia în sectorul bancar, energetică, metalurgie și industria extractivă depășește 5% din PIB-ul Moldovei, Belarusului, Bulgariei și Muntenegrului. În afară de aceasta, Moldova este puternic dependentă de remitențele în favoarea persoanelor fizice din Rusia. Astfel, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în anul 2013 remitențele din Rusia în Moldova au constituit 68% din suma totală.

Analiștii Fondului au ajuns la concluzia că țările din Europa de Est au relații strînse cu Rusia și unele dintre ele ar putea fi serios afectate din cauza recesiunii bruște a economiei rusești sau din cauza intensificării sancțiunilor, inclusiv celor de răspuns.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?