Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Occidentul vrea să impună sancțiuni Rusiei, dar se teme

22 iul. 2014,, 00:05   Externe
5839 2
Foto : pravoslavie.ru
Epopeea sancțiunilor împotriva Rusiei și-a atins punctul culminant. Se pare că insistențele Washingtonului de a acuza Rusia de prăbușirea avionului de linie malaezian au legătură cu ceea ce simt SUA.

Și anume: dacă Uniunea Europeanp nu va fi obligată acum să impună sancțiuni Rusiei, atunci va fi mult mai greu să facă acest lucru mai tîrziu. Însă pentru sancțiunile antiruse, în cazul în care acestea vor fi introduse, va trebui să plătească anume UE, deoarece comerțul Americii cu Rusia este mai mic de cîteva ori ca procentaj, și astfel Washingtonul nu are multe de pierdut.

Tentativa de izolare economică a Rusiei are loc pe fondul nemulțumirilor crescînde față izolarea altor țări căzute în dizgrația Washingtonului, cum ar fi, de exemplu, Iranul și Cuba. Jurnalistul britanic Jonathan Steele, editorialist la ziarul The Guardian, a reamintit despre recentul raport al organizației neguvernamentale americane Consiliul Național Iranian American. Membrii ONG-ului au decis să calculeze cîți bani au pierdut deja SUA în urma sancțiunilor împotriva Teheranului.

„Este vorba despre o sumă cuprinsă între 135 și 175 de miliarde de dolari. Mă refer aici doar la pierderile suferite de companiile americane care nu au obținut contracte în Iran în perioada 1995-2014. Pierderile sunt uriașe”.

De altfel, sancțiunile americane nu au democratizat nicio țară pînă acum - nici Cuba, nici Iranul, nici Irakul. Sunt mari îndoieli că au jucat măcar vreun rol sancțiunile împotriva Republicii Africa de Sud în cazul abolirii regimului de apartheid la sfîrșitul anilor 1980. Este evident faptul că regimul apartheid a fost anulat de însuși locuitorii Africii de Sud, fără ajutorul Washingtonului, iar, în opinia majorității istoricilor, chiar în ciuda Washingtonului.

Dar nu mai trăim în perioada anilor 1980. Rusia și China sunt cele mai emergente economii în diviziunea globală a muncii. SUA joacă în această diviziune a muncii rolul de cămătar. Asupra acestui aspect s-a referit pe larg, într-un interviu pentru Vocea Rusiei, Paul Craig Roberts, fost secretar al Trezoreriei SUA în perioada președintelui Ronald Reagan.

„De exemplu, ultimele sancțiuni impuse companiilor rusești de apărare și de energie împovărează, de fapt, băncile americane, care au oferit pînă mai ieri împrumuturi cu dobîndă companiilor rusești. Dar rușii nu trebuie să se împrumute de la americani. Am considerat dintotdeauna ca fiind o greșeală strategică această conectare a Rusiei la sistemul financiar american! Dacă au nevoie de bani, companiile rusești pot să se adreseze europenilor sau Chinei. Creditele în China sunt mai accesibile decît la Washington”.

Din punctul de vedere al celebrei „Reaganomii” a lui Paul Craig Roberts, demult nu mai există America vremurilor lui Reagan. După părerea sa, sancțiunile sunt în noile condiții tot mai nepoluare, pentru că întreaga lume înțelege că sancțiunile nu contribuie la apărarea drepturilor omului și nici la asigurarea securității.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?