Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

CEDO a respins cererea lui Vlad Filat

15 iul. 2014,, 17:00   Societate
11283 4
Foto: noi.md
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a respins cererea fostului prim-ministru Vlad Filat şi a Partidului Liberal Democrat împotriva Republicii Moldova. Potrivit agenţiei "Infotag", anunţul a fost făcut săptămîna trecută de CEDO, după examinarea cererii în Marea Cameră a CEDO pe 23 iunie, cînd s-a decis respingerea plîngerii.

Curtea a concluzionat că plîngerea este "inadmisibilă" şi nu corespunde practicii CEDO. Juriştii explică decizia dată prin faptul că CEDO nu examinează cazuri de acest gen, care fac parte din competenţele Curţilor Constituţionale, ci doar dosare generale, după ce dosarul a fost examinat de toate instanţele naţionale şi reclamanţii totuşi consideră că drepturile lor au fost încălcate.

Vlad Filat, în perioada 2009 – martie 2013, a deţinut funcţia de prim-ministru în guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană. El a fost demis pe 5 martie 2013 în baza formulării oficiale adoptate de Parlament – „pentru implicare în acte de corupţie”, El a continuat să exercite funcţia de prim-ministru, iar la mijlocul lunii aprilie 2013, după depăşirea disonanţelor dintre partidele coaliţiei de guvernare, candidatura lui a fost înaintată repetat pentru această funcţie de preşedintele Nicolae Timofti.

Însă pe 22 aprilie 2013 Curtea Constituţională a emis o decizie potrivit căreia şeful statului nu avea dreptul de a-l numi pe Filat în funcţia de prim-ministru interimar, precum şi de a propune repetat candidatura lui, deoarece Filat a fost demis pentru corupţie. Liderul PLDM a considerat că decizia în cauză este ilegală, deoarece implicarea lui la acte de corupţie nu a fost demonstrată în instanţa de judecată, iar demis a fost întreg cabinetul de miniştri. În pofida acestui fapt, pe 30 mai 2013, în calitate de nou premier a fost ales adjunctul lui Filat în PLDM, Iurie Leancă, iar majoritatea miniştrilor guvernului demis şi-au păstrat posturile.

Filat s-a adresat Curţii de la Starsbourg, deoarece consideră că "i-au fost lezate drepturile", iar decizia Curţii Constituţionale a fost una "politică". Potrivit lui, "nimeni nu are dreptul să-i interzică să se angajeze în continuare în activitate politică sau publică".

Însă CEDO a concluzionat că examinarea recursului nu face parte din competenţele sale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?