X 
Cutremure stiri: 506

Diplomații europeni acuză Italia de simpatie exagerată față de Rusia

14 iul. 2014,, 17:40   Externe
3688 1
Foto: agerpres.ro
Diplomați europeni acuză Italia de faptul că blochează adoptarea unor sancțiuni mai drastice la adresa Rusiei. Roma respinge aceste acuzații, însă nu-și ascunde aspirația de a deveni un mediator în negocierile dintre Uniunea Europeană (UE) și Federația Rusă, informează cotidianul rus Kommersant.

La începutul crizei ucrainene, cea care era considerată principalul adversar al unei abordări dure în ceea ce privește sancțiunile la adresa Rusiei era considerată Germania. Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel a adoptat o poziție destul de dură, rolul 'polițistului bun' a trecut la Italia, iar diplomații europeni îi impută acest lucru Romei.

'Businessul din Italia are legături strînse cu Rusia și ar prefera ca sancțiunile să nu se înăsprească', a declarat un reprezentant al unei corporații italiene. Italia, la fel ca Germania, are legături economice strînse cu Rusia, fiind al doilea partener comercial al Rusiei în Europa.

La rîndul lor, autoritățile Italiei infirmă acuzațiile conform cărora ar bloca sancțiunile. Premierul italian Matteo Renzi a declarat că poziția Italiei corespunde cu abordarea Germaniei și Franței. Mai mult, potrivit lui Renzi, abordarea acestor țări este mai reținută decît a altor țări europene, de exemplu a celor baltice.

De altfel, Italia nu-și neagă dorința de a-și îmbunătăți relațiile cu Rusia. Astfel, ambasadorul Italiei în Federația Rusă, Cesare Maria Ragaglini, a declarat, la prezentarea programului de președinție a Italiei în UE, că Roma consideră una dintre prioritățile sale restabilirea încrederii dintre UE și Rusia. 'Intenționăm să testăm toate abordările', a declarat Ragaglini.

Decizia privind adoptarea de sancțiuni sectoriale împotriva Rusiei ar putea fi luată în timpul summitului UE din 15-16 iulie. Secretarul de stat al Italiei pentru probleme europene, Sandro Gozi, a declarat că Italia nu consideră necesar să se concentreze asupra discutării de sancțiuni împotriva Rusiei în timpul viitoarei reuniuni a liderilor UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав