X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

BNM a răspuns la acuzațiile patronatelor prin deprecierea leului

11 iul. 2014,, 13:45   Economie
3653 1
Foto: noi.md
Banca Națională a Moldovei a răspuns la acuzațiile patronatelor, referitoare la deprecierea greu de controlat, în opinia lor, a leului în țară, explicînd esența politicii sale, informează NOI.md.

Răspunzînd la declarațiile reprezentanților Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, făcute la o conferință de presă pe 9 iulie 2014, Banca Națională a Moldovei a declarat că mandatul său este asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, iar acest obiectiv fundamental al BNM nu presupune menţinerea neschimbată a preţurilor la anumite produse sau servicii.

Stabilitatea preţurilor presupune crearea condiţiilor necesare pentru asigurarea şi menţinerea creşterii moderate şi previzibile a nivelului general al preţurilor pe termen mediu. Creşterea stabilă a preţurilor şi menţinerea ratei inflaţiei la un nivel redus contribuie la crearea unui cadru economic propice pentru o creştere economică susţinută, aproape de potenţialul său. În urma analizei evoluţiei inflaţiei din ultimii 14 ani, se observă că odată cu implementarea regimului de ţintire a inflaţiei, ritmurile anuale de creştere a preţurilor din ultimii ani sînt cu mult mai mici şi mai stabile decît anterior.

Astfel, conform datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică, ritmul mediu anual de creştere a preţurilor în anii 2000-2009 a fost de 16,2 la sută, iar în anii 2010-2013 – de 6,9 la sută. Inflaţia medie anuală pentru 2013 a fost de 4,6 la sută. Pe parcursul ultimelor 9 trimestre, inflaţia s-a situat în permanenţă în aproprierea ţintei de 5,0 la sută şi a atins în luna mai 2014 nivelul de 4,7 la sută faţă de luna mai anul trecut.

Ultimele prognoze ale BNM indică încadrarea inflaţiei în următoarele 24 de luni în intervalul de variaţie de ± 1,5 puncte procentuale de la ţinta de 5 la sută. Totodată, în concordanţă cu ţinta inflaţiei, Banca Naţională a Moldovei implementează regimul de flotare gestionată a cursului de schimb, fără a avea o ţintă prestabilită a cursului de schimb valutar al leului moldovenesc. Regimul de flotare gestionată permite o adaptare flexibilă a economiei naţionale la şocurile externe şi interne şi contribuie la evitarea unor crize economice de proporţii.

BNM îşi rezervă dreptul de a efectua intervenţii valutare în scopul atenuării fluctuaţiilor excesive ale cursului de schimb oficial, al stopării operaţiunilor speculative şi suplinirii rezervelor valutare internaţionale, fără a prejudicia atingerea ţintei inflaţiei. De la începutul anului 2014, BNM a vîndut pe piaţa valutară locală 157 de milioane de dolari SUA, din care 36 de milioane în luna iunie şi 37 de milioane în luna iulie. Scopul intervenţiilor valutare a fost atenuarea fluctuaţiilor excesive ale cursului de schimb valutar al leului moldovenesc faţă de dolarul SUA şi temperarea aşteptărilor de pe piaţa valutară.

BNM a declarat că este deschisă pentru a pune în discuţie cu mediul de afaceri cadrul macroeconomic curent şi cel prognozat şi măsurile de politică monetară întreprinse. În acest sens, Banca Naţională a remis astăzi o invitaţie la adresa Biroului permanent al Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova pentru o întîlnire cu reprezentanţii BNM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?