Despre acest lucru a anunțat Banca Națională a Moldovei, menționînd că sectorul financiar, drept urmare a funcțiilor sale de intermediar financiar, reprezintă sectorul cu cea mai mare datorie totală (261,1 mld. lei sau 43,6 la sută din totalul datoriei pe economia națională).
Sectorului societăților comerciale nefinanciare îi revine 171,6 mld. lei sau 28,6 la sută din totalul datoriei, iar sectoarelor administrației publice și gospodăriilor populației 122,5 mld. lei și 43,8 mld. lei, ceea ce constituie 20,5 la sută și 7,3 la sută respectiv din totalul datoriei pe economia națională.
Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, raportul dintre datoria totală a sectoarelor economiei naționale și PIB, la 31 martie 2024, a constituit 197,6 la sută, fiind cu 0,6 puncte procentuale superior indicatorului respectiv de la finele anului 2023.Cea mai semnificativă creștere, de 0,5 puncte procentuale, a fost consemnată în sectorul societăților comerciale nefinanciare, indicatorul respectiv a atins nivelul de 56,6 la sută.
Din perspectiva instrumentelor financiare incluse în datoria totală, partea majoră a revenit împrumuturilor contractate (37,5 la sută).
Ponderea instrumentelor financiare în datoria totală a fiecărui sector al economiei naționale este corelată și cu specificul sectoarelor.
Numerarul și depozitele, care reprezintă 35,5 la sută din datoria totală a economiei naționale, sînt specifice doar societăților financiare și reprezintă 81,4 la sută din datoria totală a sectorului dat.
Adăuga comentariu