Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

BNM explică deprecierea leului prin „cererea înaltă şi oferta mică de valută”

1 iul. 2014,, 16:15   Economie
4558 2
Foto: noi.md
„Cererea înaltă de valută comparativ cu oferta acesteia este principala cauză a deprecierii valutei naţionale”, a declarat marţi, în Parlament, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu.

Potrivit agenţiei "Infotag", audienţele în Comisia economie, buget şi finanţe cu privire la "situaţia de pe piaţa valutară", şeful BNM le-a numit "bune şi chiar utile".

"Principalii factori care influenţează piaţa valutară a Republicii Moldova constau în faptul că cererea de valută rămîne înaltă faţă de ofertă. În primele luni ale 2014 oferta s-a redus cu 18%, în timp ce cererea s-a redus cu doar 1%. Se aşteaptă că principalii factori ce vor influenţa cursul leului moldovenesc faţă de dolar în lunile apropiate vor deveni dezvoltarea exportului, transferurile băneşti şi vînzările de valută de către persoanele fizice", a spus Drăguţanu.

El speră "la îmbunătăţirea situaţiei cursului leului moldovenesc deja în lunile apropiate".

"Piaţa încearcă să găsească un echilibru între cerere şi ofertă. La începutul anului pe piaţă exista un deficit de $210 milioane, şi pentru stabilizarea situaţiei, BNM a scos pe piaţă, de la începutul anului, $120 de milioane. Nu tindem să fortificăm leul, ci dorim să transmitem semnale pe piaţă despre faptul că urmărim situaţia, că sîntem dispuşi să ajutăm piaţa în căutarea unui curs nou", a menţionat Drăguţanu.

Preşedintele BNM însă a refuzat să prognozeze posibilul curs al leului, subliniind că instituţia "nu este axată pe cursul valutar, ci pe inflaţie, care în primele 5 luni ale 2014 a constituit 4,7%". Totodată, el a amintit că regulatorul pieţei prognozează un indice al preţurilor de consum la nivelul a 5% ± 1,5%.

În premieră în istoria Moldovei moderne nivelul inflaţiei timp de 27 de luni consecutive se află în limitele indicelui prognozat de BNM.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?