Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Merkel: Acordul UE-Ucraina va intra în vigoare doar după negocierile cu Federaţia Rusă

28 iun. 2014,, 10:53   Externe
3892 2
Foto: politobzor.net
Partea economică a Acordului de asociere între UE şi Ucraina va intra în vigoare nu imediat după semnarea documentului, care a avut loc vineri la Summit-ul UE, ci doar după negocierile cu participarea Rusiei, a declarat pentru presă cancelarul german Angela Merkel.

"Partea comercială nu va intra imediat în vigoare. Mai întîi, vor avea loc negocierile tehnice cu participarea Rusiei, Ucrainei şi Comisiei Europene. Toţi participanţii şi-au exprimat disponibilitatea în acest sens", a spus Angela Merkel pentru mass-media din Bruxelles după încheierea Summit-ului UE.

Potrivit cancelarului, întîrzierea cu intrarea în vigoare a părţii economice a Acordului este legată de necesitatea de a "găsi soluţii care vor permite să fie eliminate temerile Rusiei".

Autorităţile Federaţiei Ruse au afirmat în mod repetat că, în cazul aderării Ucrainei la zona de liber schimb cu UE, Rusia va fi nevoită să-şi protejeze piața internă de fluxul prin Ucraina al mărfurilor europene scutite de taxe vamale. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat vineri că, în cadrul viitoarelor consultări, Rusia aşteaptă de la UE şi Ucraina "o abordare responsabilă şi constructivă care ar contribui la eliminarea temerilor foarte reale şi nu imaginate ale Rusiei".

Vineri, Uniunea Europeană a semnat Acordurile de asociere şi privind zona de liber schimb, parafate în luna noiembrie 2013, cu Georgia şi Republica Moldova, precum şi partea economică a Acordului cu Ucraina care a semnat partea politică în martie. Partea economică a Acordului de asociere prevede, printre altele, aderarea la zona de liber schimb cu UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?