X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4021

Locatarii a două blocuri de locuit din capitală cer ajutorul autorităţilor pentru a stopa o construcţie ilegală

16 iun. 2014,, 16:04   Societate
4117 0
Foto: baltinfo.ru
În disperare de cauză, locatarii blocurilor de locuit din str. Şos. Balcani 8 şi 8/1 din capitală au adresat o scrisoare deschisă conducerii Republicii Moldova şi Delegaţiei UE la Chişinău, prin care solicită stoparea unei construcţii pe teritoriul adiacent celor două blocuri.

Locuitoarea Marina Ablisimova a menţionat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la "Infotag" că pe 14 mai 2013 locuitorii blocurilor de locuit au fost informaţi de către antreprenorul Vitalie Druţă că teritoriul amplasat între cele două blocuri îi aparţine cu drept de proprietate privată şi că pe acest teren urmează să construiască un bloc cu cinci etaje cu spaţii comerciale şi de locuit.

"Noi nu am fost informaţi despre faptul că teritoriul adiacent blocurilor în care locuim urmează să fie vîndut. Ne-am adresat tuturor funcţionarilor de la Primărie pentru a primi explicaţii, Centrului Naţional Anticorupţie pentru a examina legalitatea vînzării terenului, însă nu am primit nici un răspuns clar. Ba mai mult, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, ne-a spus că noi nu avem dreptul la pereţii caselor, iar atunci cînd am cumpărat apartamentele, am cumpărat doar aerul din apartamente", a spus Ablisimova.

Potrivit ei, locatarii blocurilor au solicitat de la Primărie şi de la antreprenor documentele privind expertiza tehnică a terenului pe care urmează să fie construit blocul, precum şi informaţii despre organizarea licitaţiei privind vînzarea terenului, însă fără nici un rezultat.

"Cum putem avea noi încredere în documentele eliberate de Primărie, dacă aceasta nu vrea să ni le prezinte?", se întreabă femeia.

Avocatul locatarilor Roman Zadoinov a menţionat că în septembrie 2013 aceştia s-au adresat la Judecătoria sect. Centru care a stopat lucrările de construcţie pînă la examinarea deciziei pe fond şi emiterea unei decizii finale.

"Săptămîna trecută însă Curtea de Apel a anulat decizia de stopare a lucrărilor şi a permis continuarea construcţiei, iar la Judecătoria sect. Centru chestiunea nu este examinată pe fond. Avînd în vedere că decizia Curţii de Apel este definitivă şi irevocabilă nu avem altă soluţie, decît să ne adresăm conducerii ţării pentru a interveni în soluţionarea acestui caz şi a dispune încetarea lucrărilor de construcţie. Nu putem avea încredere în sistemul nostru judecătoresc pentru că acesta nu lucrează pentru oameni, ci împotriva lor. Ajungînd în judecată, omul are parte doar de disperare şi nu de un proces echitabil", consideră avocatul.

Acesta pune la îndoială legalitatea vînzării de către Primărie a terenului de 165 m.p. contra sumei de 28 mii de lei.

"De ce nu a fost organizată o licitaţie publică pentru vînzarea acestui teren? Poate şi eu aş fi dorit să îl achiziţionez contra acestei sume. În această zonă, preţul de piaţă al unui metru pătrat este de cel puţin 1500 euro m.p.", a spus avocatul.

Potrivit lui, Legea Condominiumului spune că fiecare locatar are dreptul la o parte din blocul de locuit şi la teritoriul adiacent. "Respectiv, autorităţile erau pur şi simplu obligate să solicite opinia locatarilor atunci, cînd au vîndut terenul şi au permis această construcţie", a precizat Zadoinov.

Locatarii se tem pentru siguranţa lor, pentru că în urma săpării fundamentului noii case, a fost dezvelit fundamentul celor două blocuri, iar pe plăcile de beton pînă la etajul patru au apărut deja fisuri.

"Toată iarna, cît a fost sistată construcţia, precipitaţiile au pătruns în fundamentul caselor, a fost frig şi nu am avut apă caldă. Mai mult, în urma acestei construcţii noi nu vom avea acces la pereţii laterali pentru a-i curăţa de igrasie. Totodată, avînd în vedere că noua construcție este lipită de blocurile noastre nu ştim cum vor rezista aceste blocuri în cazul unui cutremur", a spus o altă locuitoare Liubovi Crupnaia.

De asemenea, oamenii susţin că în rezultatul noii construcţii nu vor avea acces la cele două blocuri maşinile de pompieri sau ambulanţa.

Locatarii solicită ajutorul autorităţilor pentru a opri fărădelegile şi a le permite să trăiască liniştit.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?