Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4065

Un nou scandal în Parlament

5 iun. 2014,, 13:01   Politică
6744 3
Foto: gov.md
Subiectul celebrării celor 25 de ani de la organizarea primelor alegeri libere în Polonia a stîrnit astăzi dezbateri aprinse în Parlamentul de la Chișinău. Asta după ce liberal-democratul Valeriu Ghilețchi a propus deputaților să adopte o declarație pe marginea aniversării a 25-a a Zilei Libertății Poloniei.

„Ieri s-au împlinit 25 de ani de la alegerile libere din Republica Polonă. Această zi are o importanță istorică, această zi a pus punct comunismului, a lansat mișcarea renașterii naționale în mai multe țări din Europa Centrală și de Est. Exemplul polonezilor a fost un exemplu de luptă împotriva regimurilor totalitare”, a explicat Ghilețchi.

Deputații comuniști au fost rezervați față de adoptarea acestei declarații, precizînd că asemenea acțiuni ar putea afecta relațiile diplomatice ale Moldovei cu alte țări. Aceștia au calificat declarația drept o propagandă anticomunistă.

„Nu avem nimic împotriva aniversării a 25-a a libertății Poloniei, dar anual au loc tot felul de aniversări și în alte țări ale lumii. Pentru mine este puțin stranie această inițiativă. Discriminăm alte țări prin adoptarea acestei decizii”, a explicat deputatul comunist Sergiu Stati.

În replică, Ghilețchi le-a sugerat comuniștilor să nu interpreteze cu rea-credință declarația propusă și să nu politizeze evenimentele istorice care au avut loc în lume.

În cele din urmă proiectul de declarație a fost adoptat cu votul majorității parlamentare, în timp ce comuniștii s-au opus proiectului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?