X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Producătorii agricoli din Moldova au fost informați despre oportunitățile și riscurile comerțului liber cu UE

3 iun. 2014,, 14:22   Economie
4144 0
Foto: noi.md
În contextul pregătirii agendei de implementare a Acordului de comerț liber aprofundat și cuprinzător cu UE, Ministerul Economiei a continuat seria de întîlniri cu producătorii autohtoni în vederea informării acestora cu prevederile noului regim comercial și reformele pieței interne, ce urmează a fi implementate, comunică NOI.md.

Potrivit Ministerului Economiei, în cadrul ședinței s-au reunit asociațiile de producători din domeniul agroalimentar, care au pus în discuție politica tarifară la import, mecanismele de gestionare a cotelor la exportul produselor alimentare în UE, certificarea producției la export, oportunitățile și riscurile cu care se pot confrunta producătorii.

Vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a menționat că Acordul de comerț liber aprofundat și cuprinzător cu UE (DCFTA) va intra în vigoare în toamna acestui an, fapt care impune un ritm rapid de implementare a prevederilor acestui document. Valeriu Lazăr a informat că a fost elaborat proiectul Nomenclaturii combinate a mărfurilor, care va fi aprobat în viitorul apropiat de Guvern. Documentul va reuni pozițiile tarifare și taxele vamale, armonizate cu cele ale UE, într-un singur act legislativ, care va intră în vigoare la 1 ianuarie 2015.

Reprezentanții sectorului agricol au fost informați despre proiectul Planului de acțiuni pentru punerea în aplicare a Acordului de asociere și a DCFTA, publicat pentru dezbateri publice, precum și pentru alte acțiuni de implementare a DCFTA. Alte subiecte de discuții au vizat elaborarea mecanismului de gestionare a contingentelor tarifare la exportul produselor agricole pe piața UE, alinierea sistemului de certificare a calității la cel european, necesitatea păstrării piețelor tradiționale de desfacere a produselor moldovenești, precum și diversificarea în continuare a acestora.

Valeriu Lazăr i-a îndemnat pe reprezentanții asociațiilor să vină cu propuneri de îmbunătățire a documentelor elaborate de autoritățile publice, acum fiind importantă o bună comunicare între autorități și asociațiile de producători, reprezentanții sectoarelor economiei naționale, astfel încît agenții economici să beneficieze la maximum de oportunitățile deschise de DCFTA. Ministrul Economiei a informat, de asemenea, despre programele de susținere și sporire a competitivității exportatorilor moldoveni, care au fost elaborate și urmează a fi lansate în viitorul apropiat cu sprijinul partenerilor de dezvoltare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?