Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

PCRM: Ruperea tectonică

2 iun. 2014,, 15:30   Politică
11745 12
Foto: noi.md
Xenia Florea

Renunțarea la mandatul de deputat al principalului ideolog al PCRM Mark Tkaciuk a umbrit toate celelalte noutăți politice. De ce a plecat Tkaciuk și ce va fi mai departe? În ultima săptămîna au fost înaintate diferite versiuni. De la cea că ”Tkaciuk va pleca cu traiul în Crimeea pentru a se ocupa de activitatea științifică” pînă la ”comuniștii urzesc ceva”.

Președintele partidului Vladimir Voronin, pe urme fierbinți, a fost la un pas de a-l învinui pe colegul său de trădare. Drept că, ulterior a dat înapoi și a declarat că Tkaciuk pur și simplu a obosit și că el are nevoie de odihnă, dar, în general, el este un bolșevic și un luptător.

Ex-comunistul Marian Lupu, în cunoștință de cauză, a declarat că în Partidul Comuniștilor se observă ”o mare ruptură, un conflict real, care a apărut pe fon ideologic sau organizațional”. Însuși vinovatul de agitația politică s-a retras în apărare și se abține de la comentarii. Totuși, fraza lui laconică ”am plecat din parlament, iar din PCRM nu am de gînd să plec” deja spune multe. Tkaciuk a dat de înțeles că intenționează să lupte, dar că această luptă va avea loc în interiorul partidului.

Voronin ”a corectat” cursul

Cererea privind renunțarea la mandatul de deputat, semnată de Mark Tkaciuk, a apărut a doua zi după declarația lui Vladimir Voronin la postul public de televiziune. Această declarație a liderului PCRM i-a dezorientat puțin atît pe comuniști, cît și pe adepții lor.

Voronin a negat că PCRM pledează pentru aderarea Moldovei la Uniunea Eurasiatică. ”Noi nu putem adera la o structură, ce nu există”, a spus el. Voronin a negat și faptul că PCRM intenționează să denunțe în mod obligatoriu Acordul de Asociere, în cazul în care va veni la putere.

“Pentru a denunța Acordul, sunt necesare argumente foarte serioase”, a spus liderul comuniștilor. Aici trebuie să menționăm că, într-adevăr. Acordul privind Uniunea Economică Eurasiatică a fost semnat pe 29 mai, adică, peste cinci zile, după interviul lui Vladimir Voronin. Totodată, liderul PCRM este un politician cu experiență și înțelege consecințele unei confruntări în societate, pe fonul evenimentelor din Ucraina, și încearcă să aducă lupta politică într-o albie mai pașnică, schimbînd retorica.

Însă nu demult el vorbea despre cu totul alte lucruri, iar colegii lui de partid, se pare că nu au fost informați despre corectarea cursului. Astfel, pe 24 martie, în cadrul unei ședințe a CC, Vladimir Voronin a declarat că PCRM va cere anularea textului Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în forma lui actuală, pentru a nu admite divizarea țării.

„Noi, desigur, trebuie să înţelegem clar că problema aderării la Uniunea Vamală nu va fi decisă în particular, în incinta CC PCRM. Această problemă va fi scoasă la un referendum naţional. Totodată, noi sperăm, şi nu fără temei, că acest referendum va avea loc simultan pe întreg teritoriul Moldovei, inclusiv Transnistria, şi va deveni, astfel, o bază trainică pentru unificarea Moldovei”, a menţionat atunci Voronin.

Pe 30 aprilie, în cadrul întrevederii cu şeful direcţiei Comisiei Europene pentru relaţii comerciale cu ţările balcanice şi CSI, Luc Devigne, liderul comuniştilor a declarat că impunerea RM a Acordului de Asociere va avea consecinţe ireversibile pentru economia ţării. Iar în cadrul mitingului de 1 Mai, PCRM şi-a anunţat priorităţile de bază ale programului electoral pentru alegerile parlamentare.

„Moldova nu are nevoie de Acordul du UE, care a fost scris în grabă de către oligarhii moldoveni. Moldova are nevoie de un acord, ce ar fi convenabil pentru întregul popor moldovenesc, inclusiv Transnistria, pe o perspectivă cît mai îndelungată.

Uniunea Vamală este gata de integrarea economică cu Republica Moldova. Această integrare poate aduce Moldovei investiţii de miliarde şi deschide pieţe enorme pentru mărfurile moldoveneşti. Iar la referendum, poporul moldovenesc va decide singur privind aderarea la această uniune, va stabili singur calea modernizării economice a ţării. Această idee s-a maturizat demult în societatea moldovenească şi ea, în sfîrşit, trebuie să fie realizată în viaţă”, se arată în proiectul platformei electorale a Partidului Comuniştilor.

Şi, brusc, printr-o declaraţie în direct, Vladimir Voronin anulează toată munca de o lună a lui Mark Tkaciuk şi a altor tovarăşi. De exemplu, a lui Visarion Ceşuev, care a studiat cele circa o mie de pagini ale Acordului de Asociere şi a pregătit o analiză detaliată şi argumentată privind consecinţele semnării Acordului de Asociere pentru economia moldovenească. Prin această declaraţie Voronin a dezavuat, practic, platforma electorală a PCRM şi i-a dezorientat pe membrii partidului şi susţinătorii lui, care nu pot înţelege, ce a fost asta şi cum trebuie să înţeleagă.

Tkaciuk vs Plahotniuc

Desigur, nu declaraţi în direct le Moldova1 l-a determinat pe Mark Tkaciuk la acest pas. Conflictul dintre el şi liderul partidului se coace demult.

Partidul Comuniştilor, ca de altfel orice altă formaţiune politică, nu este un mecanism unic, bine coordonat. Este un organism complicat cu propriile grupări, curente, intrigi şi supărări personale. Nu este secret că există PCRM-ul lui Vladimir Voronin şi există PCRM-ul lui Mark Tkaciuk.

„Tinerii comunişti” ai lui Tkaciuk sînt adepţii unor acţiuni mai hotărîte. Anume ei au organizat toate aceste pichetări anti-coaliţie, marşuri, boicoturi, marşuri sociale, „revoluţia de catifea”. Şi, precum se vorbeşte, intenţionau să zădărnicească alegerile preşedintelui Timofti, pe 16 martie 2012.

Aripa lui Voronin din PCRM este una oportunistă, gata să încheie acorduri în schimbul unor garanţii. De aceea, Vladimir Voronin nu o dată a redus la zero, sau chiar a zădărnicit intenţiile războinice ale tinerilor comunişti. Se afirmă că o parte solidă din aripa lui Voronin s-ar afla sub controlul liderului Partidului Democratic, Vladimir Plahotniuc. Acesta controlează aproximativ 10-12 deputaţi comunişti şi o parte din activul PCRM (care gestionează finanţele), fortificîndu-şi treptat autoritatea în partid.

Potrivit zvonurilor, în ultimul timp, Vladimir Plahotniuc tinde spre ideea creării unei alianţe post-electorale cu comuniştii. Săptămîna trecută, în emisie directă la un post de televiziune, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, nu a exclus posibilitatea creării unei asemenea uniuni politice.

Şi unii funcţionari europeni au o atitudine binevoitoare faţă de această alianţă de centru-stînga. Însă ei nu sînt categoric de acord cu ideile pre-electorale ale lui Tkaciuk privind Uniunea Vamală şi renunţarea la Acordul de Asociere în forma lui actuală. Aşa că recenta declaraţie controversată a lui Voronin în direct la Moldova1 ar putea constitui un semnat pentru Bruxelles: voi ne permiteţi să revenim la putere, iar noi nu denunţăm Acordul de Asociere şi nu ne rupem în Uniunea Vamală.

Însă aceste planuri de „schimbare a cursului” au fost împiedicate de Mark Tkaciuk şi oamenii lui. De aceea, acum se încearcă înlăturarea lor.

Presa afiliată democraţilor şi politologii de buzunar de cîteva luni „demonizează” activ imaginea lui Tkaciuk. El este prezentat drept un bombardier, care cu ajutorul „aripii moderat-radicale” a PCRM – mişcarea „Antifa” şi a brugăzilor militare de 4 mii de oameni (!) pregăteşte un plan de blocare a activităţii instituţiilor de stat şi de acaparare a Parlamentului. Sau drept „un cardinal cenuşi”, care a revoluţionat PCRM, cînd la congresul VI al partidului a înlăturat garda veche de la posturile de conducere de toate nivelurile a partidului, punîndu-şi oamenii săi, cupă care „Partidul Comuniştilor a început să suporte înfrîngere după înfrîngere”.

Din cauza trolling-ului activ, Mark Tkaciuk a fost nevoit să-şi închidă, o lună în urmă, contul său de pe Facebook. Împotriva mai multor persoane din anturajul lui au fost iniţiate cauze penale. Poleanschi, Petrenco şi Petkov sunt chemaţi, periodic, pentru audieri la Procuratură.

Potrivit informaţiei noastre, înainte de a face public conflictul din PCRM şi de renunţarea la mandatul de deputat, Tkaciuk a scris o scrisoare în adresa Comitetului Executiv şi preşedintelui partidului, însă Vladimir Voronin nu a mai răspuns la aceasta.

Pauză tactică

În opinia unor analişti politici, următorul pas al lui Vladimir Plahotniuc de „dezactivare” a lui Mark Tkaciuk ar trebui să fie intervenţia activă în crearea listei electorale a PCRM: promovarea comuniştilor loiali pe primele douăzeci de locuri şi transferarea lui Tkaciuk şi a aliaţilor săi undeva mai jos.

Însă Mark Tkaciuk nu a aşteptat cînd va fi dat la o parte definitiv şi a mers va- bank.

Tkaciuk este ideologul PCRM şi una dintre cele mai influente persoane din conducerea partidului, după liderul PCRM. El nu doar elaborează programe şi direcţii strategice ale PCRM sau îi scrie discursurile pentru liderul partidului. Sub controlul lui se află o treime din fracţiunea parlamentară, jumătate din CC, majoritatea din Comitetul Executiv şi, practic, toată presa rămasă în subordinea comuniştilor.

Drept că, potrivit zvonurilor, printre membrii de rînd ai partidului, autoritatea lui Tkaciuk nu este înaltă – el este considerat un „intrigant” şi o persoană cu orientare internaţională neclară: în timpul guvernării comuniştilor, Tkaciuk a făcut tot posibilul pentru trecerea Moldovei de pe cursul de Est pe cel de Vest, a susţinut mişcările obşteşti, ce pledează pentru egalitatea în toate manifestările ei, iar fiind în opoziţie, brusc a devenit adversarul cursului pro-occidental şi a „îndrăgit” Uniunea Vamală.

Potrivit zvonurilor, actuala lui „pauză tactică”, acompaniată de o izolare totală, a creat o confuzie totală în PCRM. Şi a devenit un fel de hîrtie de turnesol – a arătat cine şi cu cine merge în partid. Se spune că mai mulţi membri ai PCRM s-au năpustit asupra lui Artur Reşetnikov (care, potrivit zvonurilor, ar face parte din aripa controlată de Plahotniuc), cînd acesta a comentat sarcastic pe reţelele de socializare plecarea din Parlament a lui Tkaciuk: „Politica este o luptă. Un război politic. Cu propriile linie de luptă şi linie de front. Uneori, cineva pleacă din prima linie”.

În situaţia creată (hărţuirea, scoaterea oamenilor lui din structurile de conducere şi organele administrative locale) Mark Tkaciuk a ales o mişcare tactică a unui funcţionar cu experienţă – a ieşit temporar din joacă. Lasă acum PCRM să încerce să lucreze fără ideologul ei principal.

Tkaciuk s-a adresat către Voronin, Voronin nu a răspuns. Acum, deja Voronin trebuie să meargă la Tkaciuk, dacă nu doreşte să aibă complicaţii pre-electorale. Ideologul principal al Partidului Comuniştilor a dat de înţeles că intenţionează să lupte pînă la capăt în interiorul partidului.

Acum, pe cei doi lideri ai PCRM îi aşteaptă negocieri încordate: Tkaciuk va încerca să obţină de la Voronin competenţe extinse pentru perioada pre-electorală (şi nu numai), precum şi garanţii pentru el şi oamenii lui. Totodată, fracţiunea comuniştilor în viitorul parlament va fi divizată din start, fapt ce puţin probabil că îi va conveni lui Voronin, care a însușit foarte bine prețul unității de partid în Parlament.

Sau Voronin, care este principala locomotivă electorală a partidului, care nu are un înlocuitor decent și nici nu se prevede, va arăta, cine este stăpîn în casă. În acest caz, el va trebui să se descurce fără tinerii reformatori și să găsească urgent pe cineva în locul lui, dintre activul din regiuni, mergînd cu bună știință la o sciziune în partid în perioada pre-electorală.

Viața a arătat că plecările scandaloase din partid ale foștilor lui membri marcanți – deputați – nu i-au redus ratingul personal al lui Voronin, iar PCRM a devenit și mai popular printre alegători.

Cum va fi de data aceasta – vor arăta evenimentele ce vor urma în timpul apropiat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?