Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Țîrdea: Putin, Lukașenko și Nazarbaev au restabilit caracterul multipolar al lumii (VIDEO)

29 mai. 2014,, 15:28   Societate
6392 7
Foto: noi.md
„Semnarea Acordului privind Uniunea Economică Eurasiatică de către Rusia, Belarus și Kazahstan reprezintă un eveniment de importanță mondială, care va schimba esențial configurația puterilor politice, economice și militare din lume. De la 1 ianuarie 2015, în lume se va restabili caracterul bipolar care era în perioada existenței URSS”. Astfel a comentat, la solicitarea NOI.md, politologul Bogdan Țîrdea noutatea de la Astana despre depășirea tuturor divergențelor asupra documentului și crearea Uniunii Economice Eurasiatice.

„Prin semnarea acestui document Putin și-a realizat principalul său proiect privind reunirea fostelor republici sovietice și a întregii Eurasii. Nu uitați că la poarta Uniunii Economice Eurasiatice bat Armenia, Kîrgîzstan, Tadjikistan. Anterior a solicitat să adere la Uniunea Vamală Siria, un interes major față de această structură manifestă India, Venezuela, Pakistan. Iar semnarea contractului de 400 de miliarde de dolari între Moscova și Beijing a pus punct dominației mondiale de cîndva a Americii”, a precizat expertul.

Bogdan Țîrdea a mai amintit că se creează o piață cu 170 de milioane de cumpărători, care demult sînt familiarizați cu mărfurile moldovenești și au o atitudine binevoitoare față de acestea, că producătorii autohtoni nu vor trebui să aducă parametrii mărfurilor lor în conformitate cu multiplele cerințe europene, care într-un viitor apropiat nici nu ar putea fi îndeplinite. Analistul a mai subliniat că Rusia este lider mondial după rezervele de bogății naturale și livrările de hidrocarburi, precum și după elaborările militare și inovaționale, iar China deja la anul va întrece SUA după ritmurile de dezvoltare ale economiei.

„Se va schimba și atitudinea Americii și a UE față de noua uniune. Deja acum în Occident se aud declarații privind necesitatea de a schimba retorica amenințărilor și tonul discuțiilor în relațiile cu Rusia și partenerii acesteia. Politica „sau-sau”, „sînteți cu noi sau împotriva noastră” va dispărea, în schimb va predomina principiul „și - și”. Cu o abordare calculată, excluzînd radicalismul și declarațiile rusofobe, Moldova ar avea numai de cîștigat de la această uniune. Și nu este vorba doar despre prețuri convenabile la gazele naturale și alte facilități, dar și despre investiții de miliarde în economia Moldovei”, s-a arătat convins Țîrdea.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?