X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Preşedintele ceh: Regiunilor trebuie să le fie acordate mai multe competenţe, dar fără drept de veto

26 mai. 2014,, 10:25   Societate
3732 0
Foto: radio.cz
Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, consideră că "la soluţionarea conflictului transnistrean poate contribui acordarea regiunilor a unor competenţe mai largi, dar fără drept de veto". Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Parlamentului, această opinie oficialul și-a expus-o în cadrul întrevederii cu preşedintele parlamentului moldovean, Igor Corman, exemplificînd prin procesul de decentralizare din Cehia.

Milos Zeman a subliniat că Cehia "sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova și susţine procesul de integrare a acesteia în UE".

"Statutul de neutralitate al Republicii Moldova, stipulat în Constituţie, nu constituie un impediment pentru procesul de integrare europeană a ţării", a subliniat preşedintele Cehiei.

Corman a menţionat că "apropierea de Uniunea Europeană este un drum complex şi lung, dar tot ceea ce se face este pentru modernizarea ţării".

"Sîntem foarte interesaţi ca şi regiunea transnistreană să fie implicată în Acordul de asociere. Succesele Republicii Moldova pe calea integrării europene reprezintă o bază solidă pentru reunificarea ţării", a spus spicherul.

Corman a amintit că Cehia este cel mai mare importator din Uniunea Europeană de vinuri moldoveneşti şi a subliniat că în Moldova există potenţial pentru extinderea exporturilor şi pentru alte produse, cum ar fi fructele şi legumele.

În cadrul întrevederii cu preşedintele, liderul Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, a declarat că "în condiţiile de instabilitate regională cea mai avantajoasă decizie pentru Moldova este adoptarea unei legi constituţionale cu privire la neutralitatea permanentă a ţării".

"PCRM şi-a prezentat proiectul în Parlament. Adoptarea acestuia va crea premise pentru asigurarea stabilităţii interne. Legea va confirma neutralitatea Moldovei şi va crea o bază pentru căutarea soluţiilor viabile de reglementare a diferendului transnistrean şi aprecierea viitorului statut al regiunii", a menţionat Voronin.

Potrivit spuselor sale, "comunitatea moldovenească, structurile neguvernamentale şi partidele politice sînt dezamăgite de conţinutul Acordului".

"Guvernarea ţării şi conducerea UE trebuie să amîne semnarea Acordului de asociere, oferind posibilitatea de a-l studia în detalii, în particular în ceea ce priveşte obligaţiunile pe care Republica Moldova urmează să şi le asume", a subliniat Voronin.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?