X 
Cutremure stiri: 506

Liderii UE vor examina trei variante de noi sancțiuni împotriva Rusiei

24 mai. 2014,, 09:30   Externe
4787 3
Foto : agerpres.ro
Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană vor avea săptămîna viitoare o discuție detaliată despre o posibilă înăsprire a sancțiunilor împotriva Rusiei, dacă aceasta din urmă va perturba scrutinul prezidențial de duminică în Ucraina, a relatat vineri agenția Reuters.

Potrivit surselor acestei agenții, vor fi examinate trei scenarii de sancțiuni, de intensitate joasă, medie și înaltă, ce au fost prezentate luna trecută într-un document de două pagini aflat la dispoziția statelor membre și care va fi baza discuțiilor la summitul de marți, convocat pentru analizarea rezultatelor alegerilor europarlamentare.

Conform primului scenariu, cel mai puțin sever, ar urma să fie restricționate importurile europene din Rusia pentru unele produse de lux, precum diamantele, metalele prețioase, blănurile sau caviarul. De asemenea, UE ar restricționa exporturile sale către Rusia pentru produse chimice și îngrășăminte. În plus, ar urma să se instituie restricții asupra importurilor și exporturilor de armament în relația cu Rusia.

La cealaltă extremă, în cazul scenariului cel mai sever, sancțiunile ar viza piețele de capital, o posibilă interzicere a noilor investiții pe piața rusă, o aplicare strictă a directivelor europene ce reglementează activele ruse în companiile europene și, în final, interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia.

Dar aceste variante sunt doar scenarii pe hârtie, consensul liderilor europeni pentru instituirea unor veritabile sancțiuni economice împotriva Moscovei fiind departe de a fi atins, unii dintre ei temându-se de represaliile tot de natură economică ale Rusiei.

Țări precum Germania, Italia și Grecia au relații comerciale și energetice importante cu Rusia, Austria și Cipru au legături financiare puternice cu societățile ruse, iar multe state din UE sunt complet dependente de gazele rusești.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав