X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

40% dintre cetăţenii moldoveni susțin că veniturile nu le ajung „nici pentru strictul necesar”

21 mai. 2014,, 10:20   Societate
2647 0
Foto: noi.md
Creşterea preţurilor la produsele alimentare şi la energie, salariile şi pensiile mici, precum şi corupţia la toate nivelurile sînt principalele probleme care îngrijorează cel mai des populaţia Moldovei. Despre aceasta vorbesc datele unui studiu prezentat marţi de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova în cadrul conferinţei internaţionale „Procesele de democratizare din Republica Moldova: realităţi, tendinţe, perspective” la Chişinău.

Potrivit agenţiei "Infotag", 66% dintre respondenţi s-au declarat îngrijoraţi de majorarea preţurilor, 49% - de nivelul scăzut al remuneraţiilor, iar 35% au indicat corupţia la toate nivelurile. Aproape o treime dintre respondenţi – 32% - sînt preocupaţi de găsirea unui loc de muncă.

Totodată, 38,6% dintre cei chestionaţi au afirmat că veniturile familiei nu le ajung "nici pentru strictul necesar", iar 35,5% că le ajung "numai" pentru strictul necesar. 7,9% reuşesc să cumpere şi unele bunuri mai scumpe, dacă se abţin de la unele cheltuieli şi doar 0,1% dintre respondenţi susţin că au tot ce le trebuie, fără să fie nevoiţi să se abțină de la ceva.

Întrebaţi pe cine consideră vinovat de problemele actuale ale Republicii Moldova, 27,3% acuză guvernarea actuală, în timp ce 24,6% consideră că este vina precedentei guvernări, a PCRM.

Referindu-se la rezultatele sondajului, cercetătorul Victor Juc a subliniat că într-o societate în care predomină sărăcia instaurarea democraţiei este foarte dificilă.

Totodată, 39,7% dintre intervievaţi au afirmat că ei personal sau membri ai familiei au muncit la un moment dat peste hotare. 35,1% au spus că în prezent cineva din familie munceşte peste hotare, în timp ce 33% - că nimeni din familie nu este în această situaţie.

Pe de altă parte, întrebaţi dacă ar pleca să locuiască permanent în altă ţară, 45,5% au răspuns că vor să locuiască în continuare în Republica Moldova, 22,1% că ar pleca într-un stat european, iar 11,8% - în CSI.

De altfel, 31,9% dintre participanţii la sondaj cred că peste un an vor trăi "ceva mai bine", 3,4% că vor trăi "mult mai bine", în timp ce 22% cred că o vor duce mai rău şi mult mai rău - 13,1%.

Directorul Filialei din Chişinău a Institutului Internaţional de Monitorizare a Dezvoltării Democraţiei, Eugen Ştirbu, a declarat că din 2008 indici ca nivelul de trai, coşul de consum, şomajul, migraţia rămîn aproximativ la acelaşi nivel.

"Dacă statul şi-ar schimba accentele în politica socială, ar face reformele cît mai rapid, ar crea locuri de muncă, ar tempera migraţia, în patru cinci ani, oamenii ar avea un nivel mai bun de trai şi mentalitatea s-ar schimba", a estimat Eugen Ştirbu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?