X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Primarii cer să fie extinsă perioada desfăşurării recensămîntului

20 mai. 2014,, 15:59   Societate
3620 1
Foto: rfi.ro
„M-am adresat autorităților responsabile de statistică ale republicii cu propunerea de a extinde perioada recensămîntului. Nu vreau să se repete situaţia din anul 2004, cînd, potrivit rezultatelor recensămîntului, în Cricova, în loc de 10.000 de locuitori, au fost înregistraţi 6000. Pentru noi este foarte importantă cifra reală, pentru că de aceasta depinde mărimea investițiilor și sprijinul financiar oferit localităţii", a declarat pentru NOI.md primarul Cricovei, Valentin Guțan.

Intervievatul a explicat că, potrivit informațiilor lui, astăzi în localitate sînt domiciliate 11.000 de persoane, 70 la sută dintre acestea şi-au pus deja semnăturile pe chestionare. El are temeri că cele trei zile rămase nu sînt suficiente pentru a îndeplini lucrul în întregime (recensămîntul se încheie la 25 mai, dar ultimele două zile sînt rezervate pentru prelucrarea materialelor – nota red.).

"Organizatorii recensămîntului nu au luat în considerare faptul că a crescut numărul întrebărilor din chestionare, că la aceeași adresă trebuie să meargă de 2 sau chiar de 3 ori: mulţi lucrează la Chișinău, se întorc tîrziu. În plus, chestionarele în limba rusă au parvenit abia peste o săptămînă după începerea campaniei, iar în localitatea noastră jumătate din populație este vorbitoare de limba rusă. Au intervenit și factori naturali, în primele trei zile ale recensămîntului au căzut ploi, iar în aceste condiţii nu-ți prea vine să mergi de la casă la casă", a reamintit Guțan.

De aceeași părere este şi primarul satului Valea Perjei din raionul Taraclia, Alexandr Popov. El a reamintit că în raionul lui sînt o mulțime de oameni cărora le este dificil să înțeleagă esența întrebărilor, prin urmare, inclusiv să şi răspundă la ele, timpul de lucru cu o persoană crescînd considerabil.

La toate problemele descrise mai sus responsabilul de organizarea și desfășurarea recensămîntului din Ocnița, Anatolie Solear, a adăugat politizarea excesivă a campaniei recensămîntului, inclusiv prin mijloacele mass-media.

"Vă plac ştirile fierbinţi, gen maşini în calitate de cadou pentru mai mulți români, ca apoi să fie umflate. Cineva se foloseşte de acest lucru şi îi sperie pe oamenii creduli, făcîndu-i să nu răspundă la întrebări, căci vor fi pedepsiţi şi înregistraţi toţi ca români, iar 40% din populația localităţii noastre este vorbitoare de limba rusă. Alţii îi determină pe cetăţeni să se răzgîndească, spunîndu-le povești de groază despre impozitare și alte neghiobii. Dar toate acestea nu sînt deloc surprinzătoare în absența unei politici statale unice și clare pentru această campanie", a subliniat oficialul.

El s-a plîns şi de o serie de imperfecţiuni în organizare. Potrivit lui, "organele de stat responsabile de recensămînt nu au pregătit serios personalul, mai bine-zis pe recenzori. Acest lucru a dus la faptul că inițial ritmul muncii lor a fost unul lent. Ca şi faptul că campania trebuia să înceapă pe data de 12 mai, la ora 24.00, iar chestionarele în limba de stat au ajuns în raioane doar la prînz, dar acestea mai trebuiau distribuite în toate localitățile şi înmînate responsabililor. Chestionarele în limba rusă au ajuns doar pe 16 mai".

"Adăugaţi aici şi faptul că din 25.000 de case, în 4000 nu locuieşte nimeni, că cea mai mare parte a locuitorilor raionului se află la muncă în afara localităţii, iar bătrînii rămaşi nu pot oferi informațiile necesare. În această categorie pot fi incluşi şi romii. Numai la Otaci sînt 48%, în case fiind domiciliate, de obicei, cîte 5-6 sau mai multe persoane, dar acasă se află doar o persoană în cel mai bun caz, care tot nu este capabilă să răspundă la întrebările din chestionar. Toate acestea trebuie luate în calcul pe viitor. Astăzi însă, dacă vrem să obținem rezultate reale, atunci perioada prevăzută pentru recensămînt ar trebui prelungită, cu siguranţă. Ce e cu graba aceasta, la urma urmei? Este doar important pentru noi", a rezumat conversaţia Solear.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?