Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cît de necesară este legea care pedepsește separatismul? Opinia expertului

19 mai. 2014,, 15:20   Politică
3943 2
Foto: europalibera.org
Adoptarea proiectului de lege care stabilește pedepse mai aspre pentru acțiuni separatiste nu este o necesitate stringentă pentru Republica Moldova. Opinia aparține preşedintelui Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, și a fost exprimată pentru NOI.md.

Juristul susține că legislația actuală a Republicii Moldova prevede pedepse pentru dezbinarea națională, rasială și de altă natură, dispoziții formulate în Codul penal. În opinia lui Gribincea, proiectul propus de reformatorii liberali are mai multe lacune, iar anumite prevederi contravin normelor europene, astfel încît simplul fapt că cineva are o opinie separată nu poate fi pedepsit penal.

„În proiectul de lege sînt prevăzute trei acțiuni – una vizează retragerea cetățeniei. Convenția Europeană cu privire la cetățenie nu încurajează lipsirea persoanelor de cetățenie. Proiectul vorbește în termeni extrem de generali despre acțiunile separatiste. În Europa, de exemplu, este interzis secesionismul prin violență. Doar atunci cînd prin mijloace antidemocratice se încearcă instigarea la separatism, ar trebui să fie aplicate pedepse penale. Nu văd o necesitate stringentă pentru adoptarea unui astfel de proiect de lege, dar dacă într-adevăr este necesar, autorii proiectului trebuie să fie foarte atenți la formulări”, a explicat Vlad Gribincea.

Expertul nu exclude că PLR a lansat proiectul cu pricina pentru a obține capital politic. Juristul a precizat că, pînă în prezent, în Republica Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de tragere la răspundere penală pentru acțiuni separatiste.

„Nu există în Moldova astfel de cazuri. Chiar în cazul referendumului din Găgăuzia autoritățile competente au intentat dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, și nu pentru acțiuni separatiste”, a menționat Gribincea.

Precizăm că Partidul Liberal Reformator a înregistrat un proiect de lege în Parlament, care prevede pedepse mai aspre pentru propagarea și organizarea acțiunilor separatiste, inclusiv închisoare pe un termen de pînă la 20 de ani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?