X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Vershbow: Semnarea Acordului de asociere cu UE nu înseamnă că Moldova îşi va pierde neutralitatea

15 mai. 2014,, 12:16   Societate
2940 0
Foto: europalibera.org
Semnarea Acordului de asociere RM-UE nu înseamnă că Moldova îşi va pierde statutul de stat neutru. Declarația a fost făcută de adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, pentru portalul kommersant.md.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a calificat drept necorespunzătoare realităţii declaraţiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin despre faptul că „asocierea cu UE este momentul în care Moldova pune mîna pe clanţa uşii care se numeşte NATO”.

"Aceste cuvinte pur şi simplu nu corespund realităţii şi le pot aprecia doar ca o evidentă distorsionare a faptelor şi dezinformare. Mulţi dintre membrii Uniunii Europene – Finlanda, Suedia, Irlanda, Austria, Malta – respectă neutralitatea şi nu intenţionează să devină membri ai NATO. Nu există regula care stabileşte legătura între calitatea de membru al UE şi statutul de membru al NATO. Practic, în situaţia Moldovei vorbim doar despre Acordul de asociere, nu şi de statutul de membru al UE", a menţionat Vershbow.

Oficialul a spus că unul dintre scopurile vizitei sale în Moldova a fost "de a spulbera unele mituri despre NATO şi a da de înţeles că neutralitatea şi parteneriatul cu NATO nu se exclud reciproc şi că acest parteneriat nu trebuie privit ca o sursă de posibile probleme pentru Moldova".

"Parteneriatul cu NATO este compatibil cu neutralitatea. Din acest parteneriat fiecare stat poate beneficia de multe avantaje, fără a adera la NATO. Şi, desigur, parteneriatul cu NATO este compatibil cu statutul de membru al UE. Cu alte cuvinte, nu există un model unic obligatoriu pentru ţări. Şi, desigur, nici un fel de urmări nu sînt automate, cum afirmă domnul Rogozin", a spus adjunctul secretarului general al NATO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?