X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

În Ucraina poate fi evitat SCENARIUL BALCANIC?

12 mai. 2014,, 10:07   Externe
5473 4
Foto: ruvr.ru
Atîta timp cît politicienii din UE şi SUA vor înţelege sub noţiunea de Ucraina numai autorităţile de la Kiev, reglementarea crizei nu se va urni din punctul mort, consideră politologul Serghei Markedonov.

Criza politică internă din Ucraina a ajuns la un nou nivel. După evenimentele din „vinerea sîngeroasă” de la Odessa şi cele care continuăm în oraşele din Donbass, se poate vorbi despre o alunecare spre un război civil. Victime, sînge, ura crescîndă şi disponibilitatea de a continua conflictul.

La toate acestea putem adăuga confruntarea geopolitică dintre Occident şi Rusia, cea mai amplă din toată perioada de după destrămarea Uniunii Sovietice. În prezent, politicienii, experţii şi oamenii obişnuiţi au de a face tocmai cu aceste realităţi. Înseamnă oare violenţa politică crescîndă că Ucraina ca stat este sortită pieirii?

În condiţiile actuale este puţin probabil că jucătorii politici cheie din interiorul Ucrainei vor putea face faţă sarcinii realizării unui compromis atotcuprinzător. În decurs de cîteva luni ei au demonstrat că nu sînt capabili să o rezolve. Ei doresc să obţină rezultate maxime. Şi nu există nici un fel de motive să se presupună că în viitorul apropiat în comportamentul lor se va schimba ceva cardinal.

Trebuie să se înţeleagă clar de ce au eşuat tentativele anterioare de a ieşi din impas. Este vorba evident de acordurile de la Geneva. Două treimi din acordurile politice depind de încrederea dintre părţi. Dacă ea nu există, atunci este greu de aşteptat un succes final.

Astăzi Rusia şi Occidentul trebuie să înţeleagă amploarea unor consecinţe posibile. O ţară cu o populaţie de 45 de milioane de oameni, care se învecinează cu Rusia şi cu cîteva ţări membre ale UE şi NATO, care deţine o ieşire strategică importantă la Marea Neagră, se poate transforma în cazul unui colaps într-o a doua regiune a Balcanilor. Spre deosebire de prima, amestecul în treburile interne ale Ucrainei va avea un preţ mult mai mare. Toţi vor avea de pierdut.

Indiferent cum va evolua în continuare istoria ucraineană, în această ţară va fi importantă atît direcţia europeană, cît şi rusească. Ele vor fi indivizibile, dar nu se vor uni. De aceea UE, SUA şi Rusia trebuie să înceapă un dialog serios cu privire la viitorul Ucrainei.

Astăzi pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic, multă lume vorbeşte despre necesitatea depăşirii spiritului Războiului Rece. Criza din Ucraina este tragică, însă în condiţiile actuale ea este un motiv pentru punerea în aplicare a acestei sarcini.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?