Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

CET-2 va „înghiţi” CET-1 şi Termocomul

8 mai. 2014,, 10:20   Economie
4523 1
Foto: privesc.eu
Guvernul Moldovei a aprobat noul model de consolidare a activelor întreprinderilor din sectorul termoenergetic din Chişinău, ce prevede reorganizarea SA CET-2 prin absorbţie a CET-1, iar ulterior şi a Termocomului, ce se află în procedură de faliment, relatează NOI.md.

Se preconizează că reorganizarea CET-2 va fi finalizată pînă pe 15 octombrie 2014. Potrivit viceministrului Economiei Tudor Copaci, Guvernul şi-a anulat hotărîrea anterioară privind reorganizarea întreprinderilor din sectorul termoenergetic din Chişinău, ce prevedea un model clasic de consolidare a activelor prin fuziunea CET-1, CET-2 şi SA „Termocom” şi crearea în baza lor a noii Societăţi pe Acţiuni „Termoelectrica”.

Reorganizarea clasică a întreprinderilor date a devenit imposibilă, deoarece decizia privind fuziunea SA „Termocom” cu CET-1 şi CET-2 a fost contestată în judecată de consilierul municipal al Chişinăului Elena Hrenova. Din această cauză, procedura de fuzionare a celor trei întreprinderi a fost sistată. Prin decizie de judecată, „Termocom” fost declarată falimentară şi a fost iniţiată procedura de insolvabilitate a întreprinderii.

Se prevede că, după ce va „absorbi” CET-1, CET-2, în calitate de creditor de bază, va obţine şi activele SA „Termocom”. După finalizarea procedurii de reorganizare, Banca Mondială va aloca pentru CET-2 un credit de 40 de milioane de dolari SUA. Jumătate dintre aceste mijloace sînt prevăzute pentru investiţii în sistemul aprovizionării centralizare cu căldură din Chişinău, iar cealaltă parte (20 de milioane de dolari SUA) – pentru soluţionarea problemei datoriilor complexului energetic în general. Este vorba despre oferirea garanţiilor de către Banca Mondială pentru reeşalonarea datoriilor faţă de Gazprom, în valoare de 80 de milioane de dolari SUA.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?