Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Şefa diplomației transnistrene a acuzat-o pe şefa Misiunii OSCE în Moldova de înrăutăţirea relaţiilor

25 apr. 2014,, 10:53   Societate
3319 4
Foto: tribuna.md
Transnistria regretă stagnarea cooperării cu OSCE şi o acuză de acest fapt pe şefa Misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush. O declarație în acest sens a făcut ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski, în cadrul întrevederii de joi cu directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, vicedirectorul Secretariatului OSCE, Adam Kobieracki.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la pagina web a MAE al Transnistriei, şefa diplomaţiei tiraspolene a menţionat "stagnarea şi deconstruirea a interacţiunii Transnistriei cu OSCE, inclusiv pe marginea unui şir de proiecte".

"Conducerea Transnistriei mi-a încredinţat să vă transmit îngrijorarea părţii transnistrene faţă de declaraţiile şi aprecierile incorecte, angajate, unilaterale, deseori necorespunzătoare realităţii, continue, pe care şefa Misiunii îşi permite să le facă. În opinia noastră, acest fapt nu corespunde spiritului şi principiilor de intermediat, care tradiţional trebuie să fie imparţial şi neutru", consideră Ştanski.

Părţile au continuat dialogul de coordonare a documentului ce reglementează interacţiunea Misiunii OSCE cu Transnistria. O iniţiativă corespunzătoare a fost înaintată de Tiraspol în 2011, avînd în vedere faptul că din 25 august 1993, cînd a fost semnat acordul corespunzător, au avut loc un şir de schimbări. De aceea MAE a propus actualizarea mecanismului de interacţionare şi a înaintat proiectul noului acord.

Potrivit lui Ştanski, acest document "va contribui substanţial la dezvoltarea relaţiilor bilaterale, la consolidarea acestuia şi revenirea la relaţiile de prietenie avute cîndva".

Adam Kobieracki a confirmat disponibilitatea de a continua discutarea textului documentului, precum şi altor subiecte legate de activitatea Misiunii OSCE în Moldova.

La finele întrevederii s-a convenit asupra unui schimb de comentarii privind acest document cu scopul de a continua discuţiile în iunie.

Ştanski a fost extrem de indignată de raportul lui Jennifer Brush citit de ea în cadrul şedinţei Biroului permanent al OSCE în noiembrie 2013. În raport Brush a acuzat Transnistria de "agresivitate" la protejarea independenţei, de limitarea mandatului Misiunii OSCE, de atenţie insuficientă acordată subiectelor ce ţin de protejarea drepturilor omului, în particular, faţă de problemele torturilor şi traficului de fiinţe umane, de lipsa de dorinţă de a se alinia noilor regimuri comerciale din regiune. În declaraţia specială privind aceste acuzaţii, MAE al autoproclamatei RMN a atras atenţia la "caracterul dur şi neconstructiv al retoricii raportului, considerîndu-l inadmisibil pentru şeful organului de lucru al structurii, care este intermediar în normalizarea relaţiilor dintre Transnistria şi Moldova". Tiraspolul a calificat raportul drept "tendenţios", "angajat", "unilateral" şi "în mare parte necorespunzător situaţiei reale".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?